9192. május 21, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Kémkedés gyanúja miatt nem használhatják a Kaspersky Lab szoftvereit


Tudomány - 2018. május 31.
szerző: SH/MTI

securityscreen

Egy amerikai szövetségi bíró elutasította az orosz Kaspersky Lab két keresetét, amelyben a számítástechnikai cég azt kérte, hogy oldják fel termékeinek amerikai kormányzati használati tilalmát.

Beadványaiban a szoftvereket, köztük számítógépes vírusok elleni védelmet szolgáló szoftvereket gyártó informatikai vállalat azzal érvelt, hogy a kongresszus megsértette az amerikai alkotmányt, amikor bírósági ítélet nélkül hozott törvényt a Kaspersky Lab termékeinek kitiltásáról a kormányzati hivatalokból.

Az amerikai kormány tavaly szeptemberben tiltotta be az orosz informatikai cég termékeinek használatát a kormányzati hivatalokban, miután felmerült a gyanú, hogy a Kaspersky-szoftverek – az orosz adatmegosztási törvények értelmében is – lehetővé teszik a kémkedést, s ezzel komoly fenyegetést jelentenek. Az amerikai nemzetbiztonsági minisztérium (DHS) akkor aggodalmát hangoztatta, hogy a moszkvai székhelyű cégre befolyást gyakorolhat a Kreml, s ezért a Kaspersky vírusirtó szoftvereinek telepítése veszélyt jelent az amerikai nemzetbiztonságra. A tárca rendeletben tiltotta meg a Kaspersky-szoftverek használatát, s egyúttal jelezte, hogy a kormányzat által felügyelt valamennyi ügynökségnél is betiltják ezeket a vírusirtókat. Később az amerikai kongresszus – egy salátatörvény keretében – törvényt szavazott meg a tiltásról.

Ezek a döntések érdemleges tények felmutatása nélkül, tisztességtelenül vették célba a vállalatot – fogalmazott a bírói döntés után kiadott közleményében a Kaspersky Lab, amely az amerikai belbiztonsági minisztérium által foganatosított tiltás feloldását is kérelmezte.

Colleen Kollar-Kotelly washingtoni szövetségi bíró a kérvények elutasításakor azzal érvelt, hogy az orosz cég nem tudta bizonyítani sem a kongresszus alkotmánysértését, sem a minisztérium döntésének megalapozatlanságát. A szoftvergyártó cég már szerdán be is jelentette: fellebbezéssel él.

A Kaspersky Lab és alapítója, Eugene Kaspersky többször is cáfolta, hogy bármiképpen is segítene bármely kormánynak a számítógépes hírszerzésben. Visszautasította azt a feltételezést is, hogy tevékenységét az orosz kormányzat befolyásolná. A cég már korábban bejelentette: azt tervezi, hogy Svájcban adatközpontot hoz létre, ahol majd megvizsgálják és elemzik az amerikai és európai felhasználók által jelzett gyanús fájlokat.