2018. május 26, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Két hagyományt is öregbítettek a siklósi horvátok


2017. július 8.
szerző: SH

Siklósi Horvát Est - fotó: Kacsúr Tamás

Harmadik alkalommal került sor július első hétvégéjén a Siklósi Horvát Estre, a Siklósi Horvát Önkormányzat által szervezett kulturális és hagyományőrző fesztiválra a siklósi várban.

A rendezvényt – melyen a magyarországi horvátság közéletének jeles tagjai; Neven Marčić, a Horvát Köztársaság Pécsi Főkonzulátusának konzul-tanácsosa, Hepp Mihály a magyarországi horvátok parlamenti szóvivője és Gugán Iván az Országos Horvát Önkormányzat elnöke is részt vett – az Emberi Erőforrások Minisztériuma 250 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban is részesítette.

A nemzetiségi önkormányzat 2015 novemberében nyitotta meg a történelmi falak között az Alsószentmártoni Horvát Emlékkiállítását, mellyel az alsószentmártoni sokácok történetének, kultúrájának és néprajzi értékeinek kívánt emléket állítani, egy méltó emlékező teret létrehozni az Alsószentmártonból elvándorló sokácoknak.

A Siklósi Horvát Est minden nyáron lehetőséget kíván adni az alsószentmártoni sokácok összejövetelére, találkozására, a kiállítás nyújtotta emlékezésre és a fesztivál programjai általi kikapcsolódásra és szórakozásra, valamint nem utolsósorban a magyarországi horvátok nyelvi és kulturális hagyományainak bemutatására, megőrzésére és továbbörökítésére. Az önkormányzat számára nagy örömet jelent az évről évre gyarapodó érdeklődők száma.

Az idei program is igen színes volt. Az este egy kulturális eseménnyel, a Szávai József által szerkesztett Baranyai horvát népviseletek – Dráva menti sokácok című frissen megjelent albumának bemutatójával indult, amelyen a Semarkuse asszonykórus is fellépett, népviseletükkel élőben illusztrálva az alsószentmártoni sokác népi viseletet. A műsor az Osijek 1862 Kulturális Egyesület egy órás folklórprogramjával folytatódott. Harmadik alkalommal léptek színpadra az idén hatodszorra megrendezett Orfűi Tamburatáborosok, akik zárókoncertjükkel igen népszerű állandó elemei a horvát est programjának. Végül a jelen lévők a Vizin táncházban rophatták késő éjjelig.

 

Másodjára táboroztak

A Siklósi Horvát Önkormányzat által szervezett II. Horvát Tehetség Táborra június 26. és július 2. között került sor Bockovac Tímea és Tolnai Ágnes vezetésével. A nemzetiségi önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton egymillió forint támogatásban részesült, így az egyhetes napközis tábor teljes ellátásával, utazásaival és kirándulásaival díjmentes lehetett a gyermekek számára. A tábor résztvevői a Kanizsai Dorottya Általános Iskola, Kanizsai Tehetségpont 20 horvát nyelvi műhelyes tanulói voltak.

A program a tavalyiakhoz hasonlóan idén is élménydús volt. A délelőtti foglalkozások a Hotel Castelloban zajlottak, itt a diákok a horvát történelemmel, kultúrával, zenével és tánccal ismerkedhettek meg behatóbban, a délutánok pedig közös strandolással, kalandtúrával a siklósi várban és egy Dráva-menti piknikkel teltek. Három egész napos kirándulás is belefért az egy hétbe.

Elsőként Vukovarra látogathattak el a táborozók, ahol az időszámításunk előtt 3000 évvel ezelőtti településsel ismerkedhettek meg egy interaktív múzeumi sétán, majd a városi múzeumban a Krisztus előtti időktől máig tartó időutazáson vehettek részt, végül egy dunai vízibuszozás zárta a napot. A diákok egy egész napot töltöttek egy horvátországi baranyai körutazáson, ahol a Kopácsi Rét természeti, Karancs település néprajzi és Batina történelmi és földrajzi értékeivel ismerkedhettek meg. Végül ellátogathattak a Dunai Mosás hagyományőrző fesztiválra Mohácsra, ahol a magyarországi horvátság egy újabb népszokásával találkozhattak.

horvattaborozok

horvatemelkmu

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.