2020. szeptember 28, hétfő

Két siklósi kitüntetettje van a megyenapnak


Életmód - 2020. augusztus 28.
szerző: SH

megyenap2020

A Baranya Megyei Közgyűlés díszterme adott otthont annak az ünnepségnek, ahol a megyei önkormányzat számos kitüntetését adták át. Siklósról Kanizsai István, a kórház igazgatója és Kovács Ferenc festőművész részesült elismerésben.

A megyei önkormányzat 1996 óta minden esztendőben a saját területükön hosszú ideje kiváló eredményeket, teljesítményt nyújtó személyeknek adja át azokat a díjakat, mellyel elhivatottságukat, érdemeiket ismerik el.

 

Kanizsai István
Egészséges Baranyáért Díj

 

Kanizsai István 1950. december 31-én egy Zala megyei kis faluban, Molnáriban született. Általános Iskolai tanulmányait a 6. osztályig ott, a 7-8. osztályt Kővágószőlősön végezte. Középiskolai éveit Pécsen a Nagy Lajos Glmnáziumban folytatta, 1969-ben érettségizett. 1969-1972-Ig a Pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskola Épületgépészeti Szakának hallgatója volt. 1973-1975 között sorkatonai szolgálatot teljesített. 1974-ben kötött házasságából egy leánygyermeke született. 1975-1977-ig a Magyar Honvédség Lakásüzemeltetési osztályán dolgozott, 1977-től 1989-ig a Pécsi Ingatlankezelő Vállalatnál helyezkedett el különböző beosztásokban, mint művezető, üzemvezető, üzemeltetési osztályvezető. A munka mellett 1977-tál a Pécsi Tudományegyetem Közgazdasági karán tanult, ahol 1983-ban ipari tervező szakon végzett. 1989-2002 között a Pécsi Honvéd Kórház, majd a harkányi gyógyfürdőkórház gazdasági igazgatója lett. Ez idő alatt újraházasodott és jelenleg is második feleségével él. A munka mellett folyamatosan képezte magát, 1996-ban a PTE Közgazdaságtudományi Karának Közgazdasági Szakokleveles Egészségügyi Menedzsment szakát is elvégezte. 2002-től 2005-ig a Pécsi Tudományegyetemen a Traumatológia és a Családorvostani Intézetét felügyelte.

A Siklósi Kórház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói székét 2005 április elsejétől foglalja el. Célul tűzte ki, hogy megfelelő hatékonyságú és színvonalú betegellátást, egy egészségügyi centrumot valósítson meg a járási városi kórházban. Ennek érdekében az intézetben számos téren minőségi változás történt, több komfortjavító intézkedést hozott. Számos fejlesztést pályázati forrásokból sikerült megvalósítani.

Ezeknek köszönhetően bővült a szakellátás kapacitása, az aktív kórházi ellátások kiváltása érdekében egynapos sebészeti beavatkozás végzése, nappali kórház keretében kúraszerű ellátás, és otthoni szakápolás nyújtása került a kórház szolgáltatásainak körébe. Új épületszárny épült, megtörtént a teljes járóbeteg szakellátó és egynapos sebészeti ellátást nyújtó rész felújítása, bővítése, ezzel a külső pavilonok felszámolása, a betegellátó tevékenység egy épülettömbben való elhelyezése. 2015-ben a kórház egyik szárnya egy épületszinttel bővült, meglévő emeleti részei pedig felújításra kerültek. A kórház egységes külsőt és belsőt kapott, az eszközállománya megújult, energiatakarékosság szempontjából napelemes rendszereket telepítettek, és az épület teljes klimatizálása is megtörtént.

Szeretem a várost – Siklóst, a kórházat, a munkatársaimat, az itt élő embereket, szeretek Itt dolgozni. Minden akkor működhet csak jól, ha úgy csináljuk, mint otthon – tartja.

 

Kovács Ferenc
Kulturális, Művészeti és Sajtó Díj

 

Kovács Ferenc festőművész Kisszentmártonban született 1946. szeptember elsején. Három gyermek édesapja. Két lánya, Anita, Gabriella, és egy fia van, Péter, valamint három unokája.

Tanulmányait Siklóson, Pécsen és Budapesten végezte. A kirakatrendezői iskola elvégzése után rajztanári diplomát szerzett. Dolgozott a megyei, a siklósi művelődési központban. Több hazai és külföldi művésztelep rendszeres látogatója és kiállító alkotója, festményei és grafikái számos európai és tengerentúli országba eljutottak. Egyik alapítója a Siklósi Képzőművészek Szimpóziumának és a Siklósi Szalonnak, melynek fő szervezője. A legújabb alkotásokat felvonultató Siklósi Szalon 1991-ben  harminc alkotóval indult útjára, de volt már százharminc szereplője is – köztünk néhány Kossuth- és Munkácsy-díjas művész. A hírük is átlépte az országhatárt, tartottak már bemutatót Szlovéniában, Prágában, Bécsben, Moszkvában, Bukarestben és Párizsban is.

Festőművészként sajátos utat járt be, hiszen Lantos Ferenc-tanítványként absztrakttal indult, majd visszatért egy különleges tájképfestészethez, de munkái közt találunknői szépségekről készített aktokat is. Kiállításainak főbb helyszínei Siklós, Pécs, Komló, Szigetvár, Szekszárd, Sümeg és Budapest mellett nemzetközi szinten Nisa, Graz, Split, Lyon, Ancona, Moszkva, Lendva és Dunaszerdahely.

Kovács Ferenc a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja, számos kitüntetés, elismerés mellett Siklós város díszpolgára is.

A legfontosabb számomra, hogy a síkban vagy a térben hagyott jelnek hitele legyen – vallja.