2018. november 14, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Kincset, de titkos alagutat sem találtak a Felszabadulás utca alatt


2017. december 5.
szerző: SH

felszab-fentrol

A belvárosi rekonstrukció november második felében zajló feltárási munkálatai során megvizsgálták a Felszabadulás utca süllyedésének okát, ám az alatt sem alagutat, sem pincét vagy egyéb városi legendát igazoló üreget nem találtak.

A felszín alatt semmilyen üreget nem találtak – mondta Balázsné Kréth Ibolya. A kabinetvezető részletezte, több helyen végeztek nyolcméteres próbafúrásokat, melyek során egyedül egy régi, használaton kívüli szennyvízaknát találtak. A süllyedést a föld eliszaposodása okozta, mely szokatlan mélységben is tapasztalható volt.

Az iszapos talajt kicserélték, a feltöltést tömörítették, jelenleg konszolidálódik a réteg. Tavaszig – amíg a végleges aszfaltburkolatot a teljes szakaszon megkapja – az autók és a csapadék hatására tovább tömörödik az út, miközben a kivitelező folyamatosan gondoskodik a feltöltéséről. A munkálatok a műszaki ellenőr folyamatos jelenlétében valamint állandó régészeti szakfelügyelettel zajlottak.

A kabinetvezető részletezte: nem keletkezett megtakarítás az által, hogy nem volt szükség nagyobb mérvű beavatkozásra, pincék vagy alagutak feltöltésére, ugyanis a költségek a kiviteli terv alapján lettek meghatározva. A tervező által készített dokumentáció nem tartalmaz fikciókat, nem létező, csupán lehetséges munkafolyamatokat, hiszen azokról műszaki adatokkal sem rendelkezhet. Ha a munkák során találtak volna olyan üreget, melyet fel kell tölteni, annak költsége pótmunka vagy többletmunkaként jelentkezett volna.

A Felszabadulás utca Szabadság utcai kereszteződésig tartó szakaszának rekonstrukciója nettó 293 millió forintért valósul meg, a 350 milliós hitelből még az Ady Endre utca is megújul a tavasszal aszfaltozással folytatódó időszakban. A munkálatokat a Bern Zrt. 2018 augusztus 16-i határidővel vállalta.

A tervezett két hét helyett egy hétig volt csak lezárva a belváros. Balázsné Kréth Ibolya ezzel kapcsolatban a vállalkozók és a lakosság türelméért mondott köszönet valamint a szolgáltatók elismerése mellett kiemelte: a forgalomelterelés zökkenőmentesen zajlott, ez időszak alatt baleset vagy komoly torlódás nem történt.