2018. szeptember 23, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Kíváncsi, mennyit érnek adatai a feketepiacon?


2017. szeptember 20.
szerző: SH

bankkartya-adatok

Nemrég 143 millió amerikai és több százezer kanadai állampolgár adatait lopták el ismeretlen hackerek az egyik legnagyobb amerikai hitelminősítőtől, az Equifaxtól. A Dell leánya, a Secureworks kinyomozta, mennyit ér a sötét weben.

A bankkártyák adatainak értéke sok mindentől függ: meghatározza, hogy a tulajdonos letiltatta-e már, és sokat dob rajta a nagyobb pénzköltési limit, de az sem utolsó szempont, hogy ellenőrizték-e valódiságát.

Egy átlagos limittel bíró, de még élő kártyához tartozó személyes adatok az amerikai cég esetében 9 dollár körül van, ennél csak a nagyobb költekezési lehetőségű ügyfelek – jellemzően amerikai és japán – adatai értékesebbek, ám 10 és 20 dollárnál ezek sem érnek többet.

A személyi adatok teljes köre – melyek születési adatokat, email címeket és a hozzájuk tartozó jelszavakat, bankkártya adatokat, telefonszámokat, belépési azonosítókat is tartalmaz – szintén 10 dollár körül mozog fejenként a sötét hálón. Ezekhez bárki hozzájuthat, aki a digitális világ kapcsán nem ragad le a hagyományos internet hálójánál és van pénze tíz vagy százezresével megvásárolni őket. Cserébe a teljes identitást ellophatja, lemásolhatja.