9475. május 21, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Klímastratégiát dolgozna ki Siklós is


Életmód - 2018. június 2.
szerző: SH

kornyezetvedelem

Egy vissza nem térítendő, önerő nélküli pályázat húszmillió forint erejéig támogatná a város következő évekre vonatkozó klímastratégiájának kidolgozását – jelezte Virág László képviselő, bizottsági elnök arra a lehetőségre mutatva, melyen Siklós testületi döntés értelmében is részt vesz.

A fideszes politikus a legutóbbi testületi ülésen tájékoztatott: a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében kiírt pályázat célja a tudatos védelem kidolgozása és a klímaváltozás hatásainak enyhítése.

A helyi klímastratégia pályázatán való részvételt a bizottságok is támogatták. A beadáshoz szükséges előkészületeket a város költségvetésének egyéb pályázatok céljára fenntartott keretéből fedezik.

A klímapolitikát az újonnan létrejövő Innovációs és Technológiai Minisztérium is zászlajára tűzte: vezetője, Palkovics László a tárca által lefedett szakpolitikák közül a klímapolitikát is példaként említette. Mint akkor jelezte, az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkárság élén Kaderják Péter áll.

Áder János nemrég azt mondta: az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében a döntő szerep a városokra hárul. A köztársasági elnök elsősorban a nagyvárosok felelősségét hangsúlyozta, mert mint jelezte, a kibocsátás 70 százalékáért azok felelnek. Egy globális szinten nagyvárosokat tömörítő klímavédelmi együttműködés résztvevői azt vállalták, hogy 2050-ig 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.