9081. március 24, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Körforgalom: senkinek sincs a zsebében a 65 milliónyi többlet


2018. szeptember 14.
szerző: SH

korforgalomhelyemariagyud7800

Hiába nyert a közutas pályázat, az uniós forrásokból kapott 78 millió forint nem elég a Gyűdi úti körforgalom megépítéséhez. A benyújtott koncepcióterv ugyanis nem tartalmazott olyan közműkiváltásokat, melyek az időközben elszabadult építőipari árakkal egyetemben összesen 65 millió forint többletet igényelnek.

Míg korábban lehetőségként merült fel egy hasonló pótigények fedezésére szolgáló megyei vagy országos kiegészítő keret, mára egyértelművé vált, hogy a többletet saját forrásból kell előteremteni az egyébként állami kezelésben lévő útszakasz biztonságosabbá tételéhez. Ha nem adják vissza a TOP-os pályázatot, ennek két módja van; vagy a Közút, vagy a siklósi önkormányzat tervezi a következő időszakának költségvetését út, hogy a zsebébe nyúlva biztosít további 65 millió forintot.

Balázsné Kréth Ibolya kabinetvezető elmondta, hogy tárgyaltak a Baranya Megyei Önkormányzattal és a másik kedvezményezettel, a Magyar Közúttal, de mindketten azt jelezték, nem áll rendelkezésükre többletforrás. Ez utóbbi azonban kijelentette: ha az engedélyes tervek elkészülnek, költségvetésükhöz mérten igyekeznek támogatni a projekt megvalósulását. Az önkormányzat a napokban kért újabb határidőt, mely a források előteremtéséhez és az engedélyeztetési eljáráshoz szükséges.

Nem mondtunk le a pályázatról – szögezte le dr. Marenics János. Siklós független polgármestere a legutóbbi testületi ülésen bizakodásának adott hangot amikor jelezte, rendelkezésre állnak legvégső esetben átcsoportosítható források, mely a következő évi költségvetés tervezésének meghatározó mozzanata lehet.

Mojzes Tamás fideszes képviselő hangsúlyozta, hogy a testületnek a költségvetés elkészítése előtt ki kell alakítania álláspontját, miszerint akarja-e a körforgalmat, illetve mennyi pénzzel tud a város hozzájárulni. Elmondta, hogy egyeztetett a Nagy Csaba országgyűlési képviselővel, aki szintén a körforgalom megépítése mellett van.

Ifj. Szalai Ottó képviselő szerint a körforgalom megépítése állami feladat lenne.