2020. július 10, péntek

Koronavírus – kilenc kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot


Nagyvilág - 2020. január 24.
szerző: SH

virus-laboratorium

Péntekre már kilenc kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az elmúlt hetekben terjedő új koronavírus terjedésének megfékezésére. Hupej tartomány, ahonnan a járvány indult pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdette ki.

A zárlat alá vont városok mindegyike a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban található, ahol a járvány decemberi kitörése óta a legtöbb fertőzöttet azonosították. A vírus szerdán Hupejen kívül is áldozatott szedett: egy 80 éves férfi halt bele a fertőzés okozta betegségbe a Pekinggel szomszédos Hopej tartományban, halálának okát azonban csak egy nappal később azonosították. A vele kapcsolatba került 76 embert karantén alá helyezték, de egyelőre egyiküknél sem észleltek a fertőzésre utaló tüneteket.

A járvány gócpontjának számító Vuhan az ország egyik legfontosabb kutatási és felsőoktatási központja, a 11 milliós város csaknem 90 egyetemi intézménynek ad helyet.

Csütörtök estig Kínában – a januári 60 után – 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 25-re emelkedett, ez a szám januárban 60

Az új típusban is azonosított koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okozhatnak, és cseppfertőzéssel terjednek. A járvány komoly aggodalmat váltott ki Kínában és Hongkongban, ahol 2002 és 2003 között a SARS-járvány következtében több mint 700 ember veszítette életét.