2020. október 29, csütörtök

Koronavírus – Románia szigorított


Nagyvilág - 2020. október 7.
szerző: SH

romanhatar

Kéthetes karanténkötelezettséget vezetett be szerdától a Magyarország mellett másik 48 országból érkezők számára Románia.

Keleti szomszédaink azokkal a területeket szemben keményítettek be, ahol az utóbbi két hétben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma meghaladta a romániai adatot. Romániában százezer lakosra 109,6, Magyarországon pedig 129,1 új fertőzés jutott az utóbbi két hétben.

Azokkal a tünetmentes emberekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírus-tesztet és annak eredménye negatív, a tízedik napon feloldják a karanténkötelezettséget.

A több mint 19 millió lakosú Romániában az utóbbi két hétben átlagosan napi 1600 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, és több mint 40-en vesztették életüket naponta a betegség szövődményei következtében.

A bukaresti járványügyi operatív törzs kedd esti döntése értelmében szerdától bezárnak a fővárosi mozik, színházak és rendezvénytermek, nem szolgálhatnak ki beltéri termeikben vendégeket az ételt és italt forgalmazó vendéglátóhelyek – kivételt csak a szállodák és fogadók tehetnek szállóvendégeikkel. A bukaresti iskolák százméteres körzetében kötelező a maszkviselés.