2020. március 30, hétfő

Korrupció miatt az uniós pénzeket is bukhatjuk


Gazdaság - 2018. március 18.
szerző: SH

brusszelnek

Egy uniós szakbizottság jelentése szerint el kell indítani Magyarország ellen a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást, illetve ha nem csatlakozunk az európai ügyészséghez, le kell állítani a források utalását – írja a Népszava.

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága szerint az uniós támogatásokat az eredeti rendeltetésüktől eltérően, az EU alapértékeit veszélyeztető módon használta fel a magyar kormány, amit szankcionálni kell.

Az alapvető hiányosságok és visszásságok a hivatkozott jelentés szerint

       az uniós támogatások az állami beruházások több mint felét teszik ki, miközben a korrupció terén az egyik leggyengébben teljesítő ország vagyunk,

       rendkívül magas, 36 százalék az egyszereplős közbeszerzések aránya,

       a 2013-16 közötti OLAF vizsgálatok 85 százaléka zárult igazságügyi és pénzügyi ajánlásokkal, melyek pénzügyi hatása Magyarországon a legmagasabb az unió szerint.

A költségvetési ellenőrző bizottság arra szólította fel a 7. cikkely szerinti vizsgálatot lefolytató másik Európai Parlamenti szerv, az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságot, hogy indítványába foglalja bele az uniós pénzeszközök felhasználását felfüggesztését, ha a tagállam nem hajlandó az Európai Ügyészséghez csatlakozni.