2018. október 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Kötelező csődbiztosítást vezetnének be a légitársaságokra


2017. december 6.
szerző: SH/MTI

repulohangar

A légitársaságokra kötelező csődbiztosítás bevezetését szorgalmazza az európai utazási irodai szövetségek brüsszeli székhelyű szervezete, a hátrahagyott utasok elszállításához és kártalanításához.

Michel de Blust, az ECTAA (European Travel Agents’ and Tour Operators’ Association) főtitkára a szervezet budapesti közgyűlését követő háttérbeszélgetésén azt mondta: az elmúlt időszakban számos légitársaság ment csődbe, ami ráirányította a figyelmet az egységes szabályozás hiányosságaira. Akkor ugyanis, ha egy utazási iroda megy csődbe, van kötelezően előírt biztosítás az utasok kártalanítására, míg ha egy légitársasággal történik ugyanez, nincs biztosíték. Ezen a területen szükségesnek látják egy új, mindenkire érvényes szabályozás bevezetését – tette hozzá.

Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke elmondta: szeretnék elérni, hogy más európai országokhoz hasonlóan, Magyarországon is legyen kötelező az utazási irodák számára az a típusú felelősségbiztosítás, amely az olyan esetekre nyújt fedezetet, mint a néhány évvel ezelőtt megtörtént egyiptomi autóbusz baleset, amely sokakat érintett és az utazásszervező cég csődjét is okozta. Egyben ismertette, hogy a 33 tagállam részvételével megtartott közgyűlés témáit többek között a minden országot érintő uniós változások, közöttük az adatvédelemre vonatkozó GDPR szabályok határozták meg. A GDPR-irányelvet, azaz az uniós adatvédelmi jogot 2018 májusában kell bevezetni a magyarországi utazási irodáknak is.