2020. január 21, kedd

Közbiztonság: van gyanúsított a lakásbetörések miatt is


Régió - 2019. április 12.
szerző: SH

rendorsegfentrol

A Siklósi Rendőrkapitányság illetékességi területén a települések közbiztonsága kiegyensúlyozott volt – írja a 2018-as évre vonatkozó beszámoló jelentésében dr. Harmati Béla.

A kapitányság 91 település vonzáskörzetében látja el feladatát, mely területen tavaly a regisztrált bűncselekmények száma 21,5 százalékkal csökkent a 2017-es adatokhoz képest, így 1013 helyett 795 esetről számol be a jelentés. Mint megjegyzi, 2017-ben egy 160 rendbeli bűncselekménysorozat is csúfította a statisztikát, mely elkövetésének helyszíne többnyire Siklós volt.

A kapitányság illetékességi területén a kiemelten kezelt bűncselekmények száma nem változott, ám 45-ről 55-re emelkedett a betörések száma, és 7-ről 17-re a rongálásoké. A volt rendőrkapitány a legutóbbi testületi ülésen is kiemelte, hogy rablás, kifosztás, zsarolás, önbíráskodás, autólopás és autófeltörés vagy orgazdaság nem történt 2018-ban a kapitányság vagy a város területén. Emberölésről nem tett említést.

Míg Siklós városában 369 helyett 190 volt a regisztrált bűncselekmények száma, a közterületen elkövetett esetek növekedést mutatnak 2017-hez képest: 59-ről 80-ra ugrott a számuk. Ezek között a kiemelt bűncselekmények 77-tel stagnálnak.

Összehasonlításként a bűnügyi statisztikák sorában megjegyzik: míg 2017-ben nem volt kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény, 2018-ban kettő jutott belőle. Rablásként kezelt eset már négy éve nem volt, a nyolc éve csökkenő számú lopások számában pedig a korábbi 53 után tavaly 54 esetben indítottak nyomozást. Mint a statisztikára mutatva leszögezik, a lopások közé sorolt lakásbetörések száma 4-ről 5-re emelkedett. A rongálásként folytatott büntetőügyek száma egyről hétre ugrott, melyek egymástól elkülönülnek.

Szabálysértések vonatkozásában Siklós városában 85 után 72 esetről számolt be a rendőri jelentés. A tulajdon elleni szabálysértések döntő többségét lopás – 51 eset – és a szándékos rongálás – 11 eset – teszi ki, melyek sorában bolti lopás 27 darab volt.

2018-ban csak a város területén 69 közlekedési balesethez hívtak rendőrt, mely 12 százalékos csökkenést jelent az elmúlt évhez képest, viszont a 91 település területén történt szerencsétlenségek 28 százalékát tette ki. Halálos baleset nem volt a városban, könnyű vagy súlyos sérüléssel 14 járt, ami kettővel kevesebb a 2017-es adatokhoz képest.

A közterületi szolgálattal kapcsolatban a jelentésből kiderül, hogy a járőrök átlagos reagálási ideje valamivel több, mint negyed óra. A rendőrök a város 29 meghatározott pontján – mint műemlékek és egyéb frekventált területek – éjszakánként két alkalommal jelentek meg ellenőrizni, mely preventív gyakorlat jelenleg is folyamatban van.

 

Jó hírük van a lakásbetörésekkel kapcsolatban

A legutóbbi testületi ülésen Vida Dezső képviselő vetette fel a város területén nagy visszhangot keltő sorozatos, megtervezett lakásbetöréseket, melyre dr. Gulyás Zsolt megyei rendőrfőkapitány úgy reagált: megyei hatáskörbe vonta az ügyet, már van elkövetőjük, úgyhogy nagyon jó eséllyel befejeződnek ezek a betöréssorozatok.

Megjegyezte, a települések bevezető útjain felszerelt rendszámfelismerő kamerarendszer nagymértékben segítené a nyomozó és felderítő munkát, ennek kiépítését szorgalmazni fogja, és értesíti a város vezetését, ha ez központi szinten döntés születik róla.