2019. március 27, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Közös úton a horvát és magyar kerékpárosok


2018. október 13.
szerző: SH

DSC_0016-2

Több mint száz, határon túlról érkező kerékpáros gurult be szombat délelőtt a vár elé. A horvát és magyar biciklisek egy Interreg pályázat keretében szervezték a közös, 35 kilométeres túrát Donji Miholjacról a siklósi várig, illetve vissza.

Az összességében 810 ezer eurós projekt alapvető célkitűzése, hogy a Mailath kastély és a siklósi vár között egybefüggő kerékpárút épüljön ki, mely segít megőrizni és szélesebb körben ismertetni kulturális örökségeinket, fejleszti azt az infrastruktúrát, mely a környezeti hatások csökkentését szolgálja, mindezen felül pedig növeli a turisták térségben eltöltött idejét. A most szervezett túra célja az volt, hogy bemutassa, ismertesse a már elkészült kerékpárút-szakaszokat. A program horvát feléről kerékpárút épül a határ és Donji Miholjac központja között, a magyar oldalon pedig Siklós és Harkány összekötő szakaszának megújítása mellett a siklósi Kresz-park is új küllemet kap, míg az út mentén okospadokat is kihelyeztek.

A határon átnyúló együttműködés keretében a Kerékpárút, mely összeköti a Mailath Kastélyt és a Siklós Várat című projekt során száz ember bizonyította, hogy ez az út bizony létezik – mondta Balázsné Kréth Ibolya, a program magyarországi koordinátora. Ez a kapcsolat nem újkeletű, hiszen Donji Miholjac és Siklós között már 1990 évek óta van együttműködés, melyet a két város 2003-ban egy testvérvárosi kapcsolattal pecsételt meg. A közös munka eddig kulturális, oktatási és sportvonalon valósult meg, de ez a beruházás egy újabb gyümölcsöző kapcsolat kezdetét jelenti – tette hozzá. Bízunk benne, hogy novemberben már a teljes kerékpárút megépültét ünnepelhetjük.

A ByPath elnevezésű közös program és a mai kerékpártúra is a városaink összefogásának eredményeként valósul meg – mondta Goran Aladics. A projektet kezdeményező város, Donji Miholjac polgármestere hozzátette: a mai napra úgy tekint, ami csupán a kezdete a közösen megvalósítandó új projekteknek. Míg Siklós a hazai szakaszok felújításának befejezésére, Donji Miholjac az új kerékpárút szalagjának átvágására készül.

Ezelőtt harminc-negyven évvel csak ücsörögtünk a Dráva partján és bámultuk a túlsó partot. Se híd, se út, se kapcsolat – fogalmazott dr. Marenics János. Siklós polgármestere folytatta: immáron jónéhány évtizede, hogy ismét felépült a híd, most pedig a legnagyobb vágyunk, hogy a schengeni övezetet kiterjesszék és végérvényesen átjárható legyen a horvát-magyar határ.

Szentgyörgyváry Péter várkapitány a kerékpárosok fogadásakor leszögezte, más sportágakban, rendezvényeken való erős kapcson túl a rendezvény a két nemzet közötti kapcsolatot erősíti.