2019. június 27, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Központi helyen lenne a teljes orvosi alapellátás


Régió - 2018. szeptember 25.
szerző: SH

haziorvositel

Év vége felé közeledve egyre súlyosabb dolgokról esik szó a költségvetéssel kapcsolatban: belterületi utak és járdák felújítása, közlekedésbiztonságot fokozó körforgalom építéséhez szükséges önrész, legutóbb pedig az orvosi szolgálatok rendbetétele. Többletigény mindenhol jelentkezik, az átcsoportosítható források pedig végesek.

Ez utóbbi tétel a nyári szünet előtti hónapokban is felmerült már, mint költségvetési sorhoz kapcsolt nevesített feladat. A tervek szerint tavasszal a bérleményben lévő orvosi ügyelet is a Dózsa György utcába költözne, a jelenlegi gyermekorvosi ügyelet és védőnői szolgálat mellé. Az épület korszerűsítése, tervezése folyamatban van, melynek keretében az állapotfelmérés és a szükséges munkálatok meghatározása történt eddig meg.

Korábban több pályázat is érintette az egészségügyi alapellátás  infrastruktúráját, de ezek sajnos nem nyertek támogatást. A hosszútávú, tervezett célok közé az is beletartozott, hogy a fogorvosi ellátás is a megüresedett Dózsa György utcai épületben kapjon helyet, hiszen a jelenlegi épületben nem lehet akadálymentesen megközelíteni a fogorvosi rendelőket – ismertette Balázsné Kréth Ibolya. Azonban erre most még várni kell. Jó hír, hogy a februárban elfogadott költségvetésbe is bekerült a védőnői szolgálat felújítása illetve az orvosi ügyelet kialakítása, 5 és 57 millió forintos költséggel, ám az nem tartalmazza a gyermekorvosi rendelő felújítását, ami újabb forrásokat igényel. Hogy pontosan mennyivel hosszabbítja meg a hasonló célú kiadásokat, az hamarosan körvonalazódik.

 A kabinetvezető részletezte: a mostani tervek az orvosi ügyelet és a védőnői szolgálat helyiségeit érintő, belső munkálatokat már az idei esztendőben meg tudják kezdeni, míg a külső elemek felújítása az időjárás függvényében valósulhat meg. Amennyiben a képviselő-testület támogatja a gyermekorvosi rendelő épületrészének felújítását, akkor az is rövid időn belül megújulhat.

Jogos igény merül fel a lakosság részéről, és el vagyunk maradva az orvosi ügyelettel valamint a gyermekorvosi ellátás korszerűsítésével is – mondta Balázs Csaba. Az alpolgármester a régi bölcsőde épületével kapcsolatban megjegyezte, a hátsó rész megnyitásával a parkolás problémája is megoldódhat, míg a tetőtérben szolgálati lakás kialakítására is van elegendő hely. Kiemelte, ha a gyermekorvosi ellátás igényei miatt költségvetés áttervezése is szóba jön, az ügy fontosságát az állami fenntartású közútszakaszra tervezett körforgalom elé helyezi.

Vida Dezső egy belvárosi renoválás kapcsán a szeptemberi képviselő-testületi ülésen is rámutatott, miszerint az épület állapotából adódóan a gyermekorvosi rendelő elfogadhatatlan körülményeket mutat, felújítása számára prioritást élvez.