2020. március 30, hétfő

Központosítanák a háziorvosokat is


Itthon - 2018. december 11.
szerző: SH

sztetoszkoporvos

Központosítanák a háziorvosok, védőnők és az alapellátó fogorvosok szakmai irányítását és felügyeletét is a Népszava által megszerzett előterjesztés szerint.

A járásokban létrehoznák az úgynevezett állami fenntartású és irányítású egészségügyi központokat, míg az alapellátás egy új országos központot kapna. A javaslat szerint nem körvonalazódik a tervezett egészségházak szerepe, illetve azt sem derül ki, honnan lesz orvos.

Az alap- és sürgősségi ellátás jelentős átalakításáról már Kásler Miklós is beszélt. Az emberminiszter közölte, hogy a tervek szerint a háziorvosokat, ha van egyéb szakvizsgájuk is, szakorvosként hasznosítanák az egészségházakban, a sürgősségi ellátásban pedig bevezetik azt a rendszert, amelyben három-öt percen belül elbírálják, hogy milyen szintű ellátásra van szükség. Ennek megfelelően küldik a pácienst a végleges ellátási helyre, ahol az érdemi ellátást tíz percen belül el kell kezdeni. Szintén bevezetnék a sürgősségi ellátásban az alapellátási egységet, mert a sürgősségi osztályokat felkeresők közül sokan nem sürgősségi ellátási formára szorulnak.