2019. augusztus 19, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Közvilágítás: szervezett bűnözésre hívja fel a figyelmet az uniós hivatal


Gazdaság - 2018. február 8.
szerző: SH

lampacsere

A szervezett bűnözés módszereivel működött az Elios Zrt. – írja a 24.hu arra az OLAF-jelentésre hivatkozva, melyet a cég által elnyert pályázatok ügyében indítottak.

A portál szerint az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala 35 szerződést vizsgált meg, melyek közül 17 esetben szervezett csalás nyomaira bukkantak.

A vizsgált 2009-2014 közötti időszak elején még a két lábon álló Tiborc István, Orbán Viktor vejének tulajdonában álló társaság a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó pályázatokat az utolsó pillanatban úgy módosította, hogy azok még éppen megfeleljenek a kiírásban foglaltaknak, de a lehető legtöbbet fizessék értük az önkormányzatok.

A miniszterelnök kitérve a válaszadás elől csak annyit mondott az Indexnek, hogy semmilyen üzleti üggyel nem foglalkozok, a cég pedig azt reagálta, hogy ők mindenben a jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Kiderült az is, hogy az OLAF által készített dokumentumokat már tavaly októberben elküldték az államnak.

Rendre olyan feltételek kerültek a pályázati kiírásba, amelyeknek kizárólag az Elios felelt meg. A jelentés rámutat, az egymással és az Eliossal is kapcsolatban álló Sistrade, az INS Kft. valamint a Tender-Network Zrt. által előkészített pályázatokba is beleszóltak.

A jelentésekből kitűnik, hogy a pályázatokra beadott három ajánlatot – már ahol szükségesnek tartották ezt – egyetlen személy készíthette ugyanazon számítógépen. A két kedvezőtlenebb ajánlat pontosan 5 illetve 7 százalékkal volt magasabb a nyertes ajánlattételnél – áll a jelentésben.

Kiderül az is, hogy az utolsó pillanatban a lámpák elvárt élettartamának dupláját írták a pályázatba, hogy az Elios magasabb munkadíjat kérhessen. Az élettartam növelésének érdekében a lámpákat kisebb teljesítményre állították, mely során az sem volt szempont, hogy így sötétebbek az utcák.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda is nyomoz – ismét, 2016-ban már ugyanis vizsgálta a körülményeket a rendőrség, akkor semmit sem találtak.

A 24.hu konkrét példát is hoz. Szekszárdon az akkori fideszes polgármester, Horváth István már 2012-ben beszélt telefonon az Elios képviselőjével, Mancz Ivette-vel a másfél év múlva kiírásra kerülő pályázatokról. A cég ezt követően nyerte el a 748 millió forintos munkát a szervezett bűnözés módszerét taglaló jelentés szerint.

Az OLAF talált egy olyan Manz által készített Word-fájlt is, amelyben 15 önkormányzat számára készült szerződés vázlata volt.