2019. április 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

KSH: Baranya az alsó negyedben játszik


2017. július 11.
szerző: SH

Statistics

Baranya a legutolsó helyen áll az egy lakosra jutó ipari termelésben – derül ki a KSH legutóbbi, 2017 első negyedévét taglaló jelentésből.

A többi mutató is elég elkeserítő, azt jelezvén, térségünk az ország legelmaradottabb területei közé tartozik: 7,5 százalékos munkanélküliségünket csak Nógrád (11,8%), Hajdú-Bihar (8,3%) és Szabolcs (9,3%) megye múlja alul. A legnagyobb foglalkoztatottsággal Győr-Moson-Sopron büszkélkedhet, ott 0,8 százalék a munkanélküliség. A főváros 3,1 százalék munkanélküliséggel bír.

 

munkanelkksh

 

Az 53,8 százalékos foglalkoztatási rátánkkal is a negyedik legrosszabb megye közé sorolnak minket Somogy (53,1), Nógrád (50,3) és Borsod (53,7) előtt. A legjobb arányt Budapest jegyzi, 63,4 százalékkal.

 

foglalkksh

 

A havi nettó átlagkereset tekintetében a hatodik legrosszabb helyen állunk a lakosonkénti 153 ezer forinttal, a legjobban kereső Győr – 191 ezer – és a legkevesebbet zsebre vágó szabolcsiak 131 ezer forintja – között. A pestiek átlagosan 238 ezret visznek haza havonta.

 

atlagkerksh

Az ipari termelés mutatói egyértelműen az ország legrosszabbul teljesítő megyéjeként jegyzik Baranyát. Míg Győrben kétmillió forintnál is többet termelnek a vállalatok egy lakosra levetítve, addig megyénk 297 ezer forintnyi megtermelt java a második leggyatrábbtól, Hajdú-Bihartól is több mint tíz százalékkal marad el.

 

gazdksh