2020. február 26, szerda

Kúria: híradás volt a focimeccs közben hang nélkül bevágott pártpropaganda


Itthon - 2019. május 15.
szerző: SH

kevero

Május elején a Fradi-Újpest mérkőzést egyperces híradóval szakította meg az állami M4, melynek első híre az volt, hogy új kampányvideóval jött ki a kormánypárt. Az állítólagos híradóban hang nélkül le is adták a kisfilmet, feliratozva, hogy támogassuk Orbán Viktor programját.

Az ügy miatt a DK, az MSZP, LMP és a Párbeszéd valamint egy magánszemély is kifogást nyújtott be, melyet elbírálva a Nemzeti választási Bizottság kimondta: ez bizony politikai reklámnak minősül, aminek nincs helye a közmédiában, ráadásul a képi megjelenítés melletti narráció szintén a Fidesz választási üzenetét közvetíti. Az MTVA a kúriához fordult, aki elutasította a zömében ellenzékiek kifogását, mondván, reklámnak csak a nem szerkesztett tartalmak minősülnek, ez pedig híradó volt a megváltoztatott hangsáv és a 35 másodpercről 24 másodpercre való rövidítés miatt.

Az MSZP ezen felindulva 48 órát adott a közmédiának, hogy valamelyik csatornáján hasonló módon az ő kampányfilmjüket is leadják, igaz, előtte szeretnék látni a vágást. Mint írják, a Fideszhez hasonlóan hozzájárulnak a filmjük üzenetének tömörítéséhez, annak kevésbé lényeges elemeinek kivágásához, a kampányfilm főbb üzeneteit felerősítő narrátor alkalmazásához.

A köztévé kérésüket következmény nélkül figyelmen kívül hagyhatja.