2020. június 2, kedd

Látta már az új húszezres érmét?


Itthon - 2018. november 19.
szerző: SH

matyaskiralyezust

Ezüst emlékérmét bocsátott ki hétfőn ki a Magyar Nemzeti Bank Mátyás király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulójára meghirdetett Mátyás király Emlékév alkalmából.

Az emlékérmék nem a perselybe vagy pénztárcákba fognak kerülni, azokból ugyanis 5000 darab készíthető, különleges úgynevezett proof technológiával.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 77,76 gramm, átmérője 52,5 mm, széle recézett. Az emlékérme előlapján, a középmezőben a bautzeni Mátyás király-dombormű részletének ábrázolása látható, Marlianus Mediolanensis: Epithalamium című corvinája ornamentikus, Mátyás király-címeres díszítő keretének részletével.

Az emlékérme szélén, felső negyedköriratban a „MAGYARORSZÁG”, és a „MÁTYÁS KIRÁLY” felirat olvasható, a köriratokat egy korona-ábrázolás választja el egymástól. A dombormű ábrázolása mellett, balra a „20 000” értékjelzés, jobbra a „FORINT” felirat olvasható. Az emlékérme alsó szélén, középen Soltra E. Tamás tervezőművész mesterjegye látható. Az emlékérme előlapjának képét az 1. melléklet tartalmazza.

Az emlékérme hátlapjának felső részén Mátyás király aranyforintjának ábrázolása látható, alatta Mátyás király kalligrafikus kézjegyével. Az aranyforint ábrázolásától balra az „1443”, „1458” és „1490” évszám jelenik meg, kiemelve az évszám első két számjegyét, jobbra, egymás alatti két sorban a „2018” verési évszám, valamint a „BP.” verdejel olvasható. A verési évszám „0” számjegye egy gyűrűt formál, amelyet egy, a verdejel mellett látható holló tart a csőrében. A verdejelben legalább tízszeres nagyítás esetén látható, a verdejel adott betűjével megegyező betűket ábrázoló mikroírás került elhelyezésre. Az emlékérme alsó részén Mátyás király eredeti trónszékkárpitjából készült miseruha részletének ábrázolása látható. Az emlékérme hátlapjának képét a 2. melléklet tartalmazza.