2019. március 27, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Lázár betiltaná a dohányzást a 2020 után születőknek


2018. október 18.
szerző: SH

oroszcigisdoboz

Aki nem tud leszokni róla, az jobb, hogy ha el sem kezdi. Kivételesen most nem a cigarettáról van szó, hanem a hatalomról – mondta a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztossá kinevezett LázárJános a Tobacco Hungary siófoki konferenciáján.

Lázár a Füstmentes Magyarország programját hirdetve jelezte, tervei szerint aki 2020 után születik, már felnőttként sem vehetne dohányterméket. Lázár célja, hogy Magyarország belátható időn belül füstmentessé váljon. Szerinte évente mintegy 22 ezer ember a dohányzás következményei miatt hal meg hazánkban, a dohányzásnak pedig nincsenek nyertesei, mert a környezetének is ártanak a füstöléssel. Úgy látja, kevesebb hasznot hoz az abból befolyó adó is, mint amennyit a megelőzésre és a károk enyhítésére fordítani kell.

Lázár szerint a dohányzás nem tekinthető sem emberi alapjognak, a dohányzás szabad gyakorlása sérti a többiek egészséges élethez való jogát, azért – mint elvezette – jogi és állami eszközökkel teljesen meg kell szüntetni, akár alkotmánymódosítással is. Ugyanígy tenné tilossá a gépjárműben való dohányzást, melyet szintén javasolni fog a kormánynak. Közvetve csökkentené a trafikok számát is.