2020. szeptember 23, szerda

Leégett házak, kukák, lángoló kémény – bőven akadt munkájuk a megye tűzoltóinak


Baranya - 2020. január 3.
szerző: SH/OKF

tuzolto-csatlakozok

Szilveszterkor és újév napján is több tűzesethez vonultak a megye tűzoltói. A pirotechnikai eszközökkel összefüggésben keletkezett tűz mellett több lakástűz is volt, amelyek közül egy sajnálatosan halállal végződött.

December utolsó napján Pécsen az egyik ház tulajdonosa favágás után felhalmozódott fűrészport égetett az udvarán, amit felszólításra eloltott. Tűzoltói beavatkozásra ott nem került sor.

Pellérden egy lakóépület konyhájában található kályhából erős füst áramlott a lakóhelyiségbe, valamint szikra jött ki a kéményből. A pécsi hivatásos tűzoltók a kályhában lévő éghető anyagot eltávolították, majd a kéményt a lakórészben, illetve a padlástérben is átvizsgálták hőkamerával. A tisztító nyíláson keresztül a kémény belsejét is megvizsgálták, ahol lerakódás volt látható, ami égett, izzott. Az eset következtében személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Pécsen egy társasház emeleti lakásában a lakók csillagszórót gyújtottak, ami meggyújtotta a kiszáradt karácsonyfát. A tüzet a lakók eloltották, a tűzoltók a lakás átvizsgálását, valamint a szellőztetését végezték el. Az eset során személyi sérülés nem történt, a nappali szoba berendezése, festése, klíma berendezése károsodott.

Mohácson egy családi ház emeleti szintjén keletkezett tűz, amely veszélyeztette az emeleti szinten elhelyezkedő szobákat, tetőszerkezetet, és az alsó szintet is. A mohácsi hivatásos tűzoltók három sugárral oltották el a tüzet, majd az épületet hőkamerával átvizsgálták. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat tűzvizsgálati helyszíni szemlét folytatott le.

Újév napján a pellérdi Szőlőhegyen egy présházban keletkezett tűz. A ház a pécsi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor már teljes terjedelmében égett, így az egységek az ingatlanba nem tudtak behatolni. A káreset során az épület teteje, illetve a födém szint beszakadt. A tüzet végül két sugárral fékezték meg a tűzoltók. Ezt követően átvizsgálták az épületet, amelynek során – a törmelék eltávolítását követően – egy férfi holttestét találták meg. A Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat az eset jellegére tekintettel tűzvizsgálati helyszíni szemlét folytatott le.

Pécsen, az Esztergár Lajos, a Fagyöngy és az Ybl Miklós utcában is fém kukába elhasznált pirotechnikai rakétatelepet dobtak, ami a kuka tartalmát meggyújtotta. A tárolókban háztartási hulladék égett, melyet az egység egy sugárral eloltott. Az esetek során személyi sérülés nem történt, másban kár nem keletkezett.

Pécsen, a Nagy Imre úton, egy játszótér betonján elhasznált pirotechnikai eszköz doboza és maga a tűzijáték telep karton csövei égtek, amit az egység egy sugárral eloltott. Az eset során kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Mattyon egy családi házzal egybeépített melléképületben keletkezett tűz, ami a garázs tetőszerkezetére teljes terjedelmében kiterjedt, a szomszédos hátsó szoba és fürdőszoba födéme is átégett, leszakadt. A tűz máshova már nem terjedt át, további kárt nem okozott. A siklósi hivatásos tűzoltók két alapvezetékkel és három sugárral avatkoztak be, valamint az épületből egy személyt és egy háztartási gázpalackot hoztak ki. A sérült személyt a mentőszolgálat szakemberei kivizsgálták, majd kórházba szállították. A tüzet eloltását követően a házat hőkamerával vizsgálták át. A hivatásos tűzoltók a nap folyamán visszamentek a helyszínre, a törmeléket átforgatták, valamint egy gyorsbeavatkozó sugárral visszahűtötték.

Kozármislenyben, a főút melletti erdős sétánynál szemetes kuka égett, amit az ott tartózkodók vízzel eloltottak. A tűz az érintett területről nem terjedt tovább. A pécsi hivatásos tűzoltók a helyszínt átvizsgálták. Az eset során személyi sérülés nem történt, másban kár nem keletkezett.