2019. május 24, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Legalább 50 sérültje és 17 halottja van a szentpétervári robbantásnak


Nagyvilág - 2017. április 4.
szerző: SH/MTI

oroszmetrorobb

Egy közép-ázsiai férfi követett el öngyilkos merényletet hétfő délután a szentpétervári metrón, aki kapcsolatban állt szíriai fegyveresekkel – közölte keddre virradóra a rendvédelmi szervekre hivatkozva TASZSZ orosz hírügynökség.

A TASZSZ-ra hivatkozó, névtelenséget kérő informátor szerint szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a merénylő, igaz, az orosz hírügynökség a szélsőségekbe hajlik a nyugati befogadó politika elleni uszításban. Állítása szerint az elkövető a metrókocsi közepén állt, nem messze az ajtótól. A robbantó egyik kezét vezetékekkel együtt találták meg és azt szakértői vizsgálatra küldték. Az informátor kijelentette, hogy a detonáció helyszínén sok, az áldozatoktól származó testmaradvány is szétszóródott.

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak. A működésbe hozott, fémgolyókkal és anyacsavarokkal megtöltött szerkezet robbanóereje 200-300 gramm trotilnak felelt meg. További vizsgálat fogja megállapítani, hogy ezt a bombát ugyanúgy tűzoltópalackból alakították-e ki, mint a másikat, de a helyszínen találtak olyan darabokat, amelyek erre utalhatnak.

A Rosszija 24 hírtelevízió úgy tudja, hogy a Ploscsagy Voszsztanyija állomáson felfedezett pokolgép robbanóereje egy kilogramm trotilnak felelt meg, így sokkal nagyobb pusztítást okozhatott volna, mint az, amelyet működésbe hoztak.

Azt, hogy metrórobbantást előzetes adatok szerint öngyilkos merénylő követte el, elsőként az Interfax hírügynökség jelentette. Az értesülést hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

A rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős minisztérium kedden hajnalban közölte, hogy a robbantás miatt 51 személyt szállítottak kórházba. Korábban az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság 17 halottról és 50 sebesültről számolt be.