2019. május 24, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Legalább ennyit a petárdázásról és a tűzijátékokról


Életmód - 2016. december 31.
szerző: SH

petardak

Az új évet egyre többen köszöntik petárdázással, tűzijátékkal. Ezeket a pirotechnikai termékeket most szabadon lehet venni, azonban van néhány szabály, amit kevesen tudnak annak ellenére is, hogy azok nem változtak az elmúlt éviekhez képest.

Hétköznap kétféle pirotechnikai termékhez juthatunk hozzá, ezek az 1. és 2. osztályba sorolt holmik. Ezek hivatalos neve emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejében történő használatra szánt 1. pirotechnikai osztály, illetve az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban lévő behatárolt területen történő használatra szánt 2. pirotechnikai osztály. Az előbbit 14, az utóbbit 16. életév betöltése után lehet megvásárolni – egész évben, és ilyen például a tortagyertya.

 

Két osztály a nagyoknak

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékot nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják.

A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni, melyről a vásárlót a forgalmazás helyén jól láthatóan köteles tájékoztatni, a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével.

A professzionális céllal készített 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását a rendőrhatóság ideiglenes tároló helyre – például: bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre – is engedélyezi. Engedélyt csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel. A forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük. Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek hozhatók forgalomba.

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. Ezen információk ismeretében – a rendeltetésszerű felhasználás során – biztosítható, hogy pirotechnikai tevékenysége ne sértse, illetve ne veszélyeztesse más ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetünket.

 

Kemény büntetés jár érte

A pirotechnikai termék birtoklása is pirotechnikai tevékenységnek minősül, ezért a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a pirotechnikai terméket, mellyel a szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

 

Szabályok vannak a tárolásra is

Az első két pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket magánszemély egy időben és helyen összesen 1-1 kilogramm tömegig tárolhat, míg a csak év végén megvásárolható tűzijáték termékekből egy időben és helyen összesen 3 kiló nettó tömeg tárolható.

A szabadon felhasználható pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó legfontosabb szabályok:

       más tűzveszélyes anyagokkal (például üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók;

       el nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos;

       lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani;

       tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad;

       a hibás terméket felhasználni tilos, a vásárlás helyére kell visszavinni;

       a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad;

       elnedvesedett és utána kiszáradt, vagy sérült burkolatú termékeket a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni;

       egy lakáson vagy családi házon belül csak az egy személy által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.