2020. október 29, csütörtök

Lekapcsolja a Facebook Európát, ha nem helyezkedik más álláspontra az EU


Tudomány - 2020. szeptember 24.
szerző: SH

facebooknagy

Négyszázmillió európai felhasználó maradhat Facebook nélkül, ha az unió nem változtat az adatvédelmi szabályozásán. A közösségi oldal működését adatvédelmi szempontból ellehetetlenítő szabályozásra maga a cég hívta fel a figyelmet.

Kénytelen lesz kivonulni Európából és elérhetetlenné tenni oldalait a Facebook, ha az Európai Unió nem változtat adatvédelmi szabályozásán – jelentette be az amerikai magánvállalat, miután az ír adatvédelmi biztos levelében határozottan megtiltotta számára az európai felhasználók adatainak amerikai szerverek felé való továbbítását és ottani tárolását.

A változtatást azt követően kell kikényszeríteni a Facebooktól, hogy júliusban megszűnt az USA és az EU közötti egyezmény – Privacy Shield -, mely erre lehetőséget biztosított. Az amerikai cég szerint egy másik egyezmény, a Standard Contractual Clauses szerint erre továbbra is lehetősége van, ám az ír biztos szerint ez nem így van.

A Facebook álláspontja most az, hogy amennyiben az EU ragaszkodik álláspontjához nem tudja, miként biztosíthatja majd továbbra is szolgáltatásait az Európai Unión belül.