2019. április 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Levélben jelentette be feloszlatását a terrorszervezet


2018. május 3.
szerző: SH

etabask

Levélben jelentette be a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezetet, hogy döntött szervezetének teljes feloszlatásáról – közölte az eldiario.es című internetes újság szerdán.

A 858 ember haláláért felelős ETA 2011-ben jelentette be, hogy felhagy a fegyveres harccal, majd tavaly a megmaradt és elrejtett fegyverarzenáljának lelőhelyeit tartalmazó listát juttatott el a francia hatóságoknak. Egy héttel ezelőtt további fegyvereket és lőszerek nyomára vezették a rendőröket.

Az ETA korszaka véget ért, de a konfliktus Spanyolországgal nem, mert az nem az ETA-val kezdődött, és nem szűnik meg az ETA útjának lezárultával – áll a levélben, hozzátéve: Baszkföld most egy új lehetőség előtt áll, hogy végleg lezárja a konfliktus időszakát, és építse a közös jövőt.

Mint írják, az évek során a számos erőfeszítés ellenére sem voltak képesek megoldásra jutni, sem az ETA, sem a kormány, sem a baszk rendőrök. Ez egy közös felelősség, és az ETA vállalja a ráeső részt ebből.

Az ETA tagjai nem számíthatnak büntetlenségre, fizetniük kell bűneikért – reagált a bejelentésre a spanyol belügyminiszter. Juan Ignacio Zoido hangsúlyozta: a hatóságok továbbra is üldözni fogják a terroristákat, hogy elfogják, és a spanyol igazságszolgáltatás elé állítsák őket. Semmit sem értek el azzal, hogy abbahagyták a gyilkolást, és semmit sem érnek ez azzal, hogy tesznek egy nyilatkozatot, amit ők feloszlatásnak neveznek – jelentette ki.

A terrorizmus áldozatainak szövetsége (AVT) szerint az egyetlen, amit az ETA-tól várnak, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással az eddig tisztázatlan ügyek felderítésében.

A csoport utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben.