2020. július 16, csütörtök

Luxemburg kizárná Magyarországot az unióból


Nagyvilág - 2016. szeptember 13.
szerző: SH/MTI

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ET miniszteri bizottságának ülésén . Fotó: Burger Zsolt KKM/MTI
Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ET miniszteri bizottságának ülésén . Fotó: Burger Zsolt KKM/MTI

A luxemburgi külügyminiszter szerint ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az Európai Unióból, ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére.

Jean Asselborn a Die Welt című német lapnak kiemelte, hogy az EU elbukhat, de nem abban az értelemben, hogy az uniós intézmények hirtelen megszűnnek, hanem úgy, hogy belsőleg összeomlik, és cél, irány és összetartás nélkül fog sodródni.

Mint mondta, az EU előtt álló nagy kihívásoknak, a terrornak, a migrációnak, a gazdasági egyenlőtlenségnek és a sok tagállamot jellemző nagy munkanélküliségnek ösztönöznie kellene egy hatékonyabb Európa felépítésére, de mindenkin eluralkodott a félelem, amelyet a baloldali és jobboldali demagógok csak tovább erősítenek. Ebben a helyzetben a reflexszerű válasz a nemzetállami szintű megoldás, így a tagállamok a globalizációt ellentmondásos módon nem európai, hanem nemzeti szinten közelítik meg.

Arra a kérdésre, melyik tagállam okoz számára leginkább aggodalmat, azt mondta, hogy Magyarország, ahol egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb a menekültek távoltartását szolgáló kerítés. Magyarország nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen – jelentette ki Jean Asselborn, hozzátéve, hogy Magyarországon a háború elől menekülő emberekkel szinte rosszabbul bánnak mint a vadállatokkal.

Szerinte

Magyarországnak ma semmi esélye

nem lenne arra, hogy

megszerezze az uniós tagságot,

és ez nagy gond Magyarországnak és az uniónak is.

A magyarországi kvótareferendumról szólva hangsúlyozta, hogy a szavazás eredménye természetesen Európa ellen szól majd. A kormány egyenlőségjelet tesz a menekültek és a terroristák közé, ami felelőtlen és mélységesen Európa-ellenes eljárás – vélekedett.

Az EU alapértékeinek súlyos megsértése elfogadhatatlan, ideiglenesen vagy szükség esetén végleg ki kell zárni az EU-ból az olyan tagállamot, amely kerítést épít háborús menekültek ellen, vagy megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az EU nem tűrhet el ilyen viselkedést, a kizárás az egyetlen lehetőség a közösség értékeinek és összetartásának megőrzésére – jelentette ki Jean Asselborn.

Hozzátette, hogy nem naiv, és ismeri az úgynevezett az uniós tagság felfüggesztését célzó, úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárást, amelynek alapján az intézkedést csak a tagországok teljes egyetértésével lehet meghozni. Éppen ez a gond, és ezt tudja a magyar kormányfő is, akit legkevesebb egy ország védelmez, ezért hasznos lenne megváltoztatni a szabályokat úgy, hogy ne legyen szükség egyhangúlag hozott döntésre a tagság felfüggesztéséhez – mondta a luxemburgi külügyminiszter az interjúban, amelyet számos más német lap is ismertetett kedden a hírportálján.

 

Szijjártó szerint komolytalan luxemburgi kollégája

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közleményében úgy reagált az elhangzottakra: eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura, látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, kioktató, nagyképű, frusztrált.