2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Ma jelenik meg a belgrádi vasútvonal közbeszerzése


2017. november 27.
szerző: SH/MTI

Fotó: Kovács Tamás, MTI
Fotó: Kovács Tamás, MTI

Európa legversenyképesebb befektetési környezete jött létre Kelet-Közép-Európában – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, Kína, valamint 16 kelet-közép-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumának megnyitóján.

Hangsúlyozta: az együttműködésben részt vevő 16 kelet-közép-európai ország Európának az a térsége, amely már most is a kontinens gazdasági növekedésének motorja, és amely további dinamikus növekedés előtt áll.

A kormányfő bejelentette, hétfőn megjelenik a Budapest-Belgrád-vasútvonal felújítására vonatkozó közbeszerzési felhívás. A több mint 500 milliárd forintos felújítást kínai hitelből finanszírozzák. A tartozást húsz év alatt 2,5 százalékos kamattal kell visszafizetni.

Ez a beruházás az első olyan nagy fejlesztés, amely Kína, egy EU-tag és egy EU-tagjelölt ország együttműködésével jön létre – emelte ki, hozzáfűzve: ez megteremti annak feltételeit, hogy a tengeri Selyemút európai végpontjától Közép-Európán keresztül vezessen a leggyorsabb szállítási útvonal Nyugat-Európába.

Kitért a kínai elnök Egy öv, egy út kezdeményezésére is, amelyet mint a globalizáció új formája jellemzett, amely – fogalmazott – nem tanárokra és diákokra osztja fel a világot, hanem kölcsönös tiszteleten és kölcsönös előnyökön alapul. A kelet-közép-európai térségben semmilyen politikai akadály nem hátráltatja a gazdasági együttműködést – mondta Orbán Viktor.