2020. április 10, péntek

Ma szavaznak a Parlament kiiktatásáról szóló törvényről


Itthon - 2020. március 23.
szerző: SH

uresparlament

A kormány pénteken nyújtotta be azt a felhatalmazási törvényt, mely a tizenöt naponta lejáró veszélyhelyzeti rendeletek helyett korlátlan ideig hagyná érvényben a rendkívüli jogrendet.

A koronavírus-járványra hivatkozva hozna meg egy fontos törvényt az önmagában is többséget képviselő kormánypárt. A jelenlegi szabályzás szerint a veszélyhelyzet valamennyi rendelete tizenöt naponta automatikusan lejár, azt minden esetben az Országgyűlésnek kell hosszabbítani. Ha nem teszik, az időközben hozott rendeletek érvényüket vesztik.

A felhatalmazási törvény értelmében ez nem így lenne a továbbiakban, hanem visszavonásig maradna érvényben a rendeletekkel való kormányzás rendszere. Azt, hogy a veszélyhelyzet mikor múlik el, egyedül a kormány dönti el.

Az új jogrendben több alapjog korlátozása mellett nem kell összehívni a parlamentet, nem állhatnak fel az önkormányzati testületek – melyek jogkörét a polgármester egy személyben gyakorolja -, nem lehet népszavazást vagy időközi választást tartani. A karantén jelenleg nem is létező szabályainak megszegéséért és a szubjektív megítélés alá eső rémhírterjesztésért börtön járna.

A négyötödös többséget igénylő törvényt az ellenzéki képviselők ellenállása miatt nagy valószínűséggel nem szavazzák meg, de nyolc nap múlva már a kormánypártiak automatikus kétharmada is elég lesz a beiktatásához.