2020. február 25, kedd

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja


Életmód - 2016. február 25.
szerző: SH

A Magyar Kommunista Párt nagygyűlése a Hősök terén.
A Magyar Kommunista Párt nagygyűlése a Hősök terén.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja az Országgyűlés 2000-ben elfogadott határozata alapján kerül megrendezésre. Az iskolákban minden év február 25-én tartják ezt a megemlékezést – ismertette Balázs Csaba, a Siklósi Vár és Múzeumbaráti Kör elnöke.

Az emléknap történeti hátterét nem kívánom részleteiben kifejteni, pedig hogy igazán megértsük a történéseket, ahhoz egészen az 1945-47-es eseményekig szükséges visszamenni és azt összefüggéseiben vizsgálni. Kezdve a SZEB. belügyeinkbe való beavatkozásával, az egykori Független Kisgazdapárti vezető, Kovács Béla jogtalan letartóztatásával és Szovjetúnióba hurcolásával, majd a Kominform 1947-es felállításával, majd az ÁVO, osztályból önálló hatósággá való átszervezésével és még sorolhatnám a sort.

Túl kevés idő áll rendelkezésre, hogy mélységében foglalkozzunk az okokkal és a folyamatokkal. A Siklósi Vár és Múzeumbaráti Kör tartja minden év januárjában az úgynevezett Malenkij robot megemlékezését, ami egyben megemlékezés a kommunizmus áldozatairól is.

Idén már huszadik alkalommal tartottuk megemlékezésünket, ahol szónokként már tiszteletét tette – csak a teljesség igénye nélkül – Pap Lajos professzor, Jókai Anna író, egykori miniszterek, mint például Andrásfalvy Bertalan, Hende Csaba és még folytathatnám a sort.

A kommunista diktatúrák áldozatainak a teljes listája a mai napig nem ismert. A levéltári kutatások szerint ez több tíz milliós, de bátrabb becslések szerint megközelítheti akár a 100 milliót is. A kommunizmus áldozatainak emléknapja rávilágít még egy fontos kérdésre, hogy végre nézzünk szembe múltunkkal és tegyük hozzáférhetővé azokat az aktákat, amelyek a mai napig nem kutathatók, nem nyilvánosak. A “miért” itt és most költői kérdés…

Komoly tanulság, hogy előbb vagy utóbb, valamennyi diktatúra eltűnt a történelem süllyesztőjében. Legyen az baloldali, vagy jobboldali, azaz kommunista, fasiszta, vagy náci ideológiával áthatott! A diktátorok mindig elbuktak! Mindig! Szokták mondani, hogy a történelem gyakran ismétli önmagát. Talán, ezért is kellene végre tanulnunk is belőle.