2019. április 19, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Magyarországi korrupció miatt nyomoz az amerikai tőzsdefelügyelet


2018. augusztus 24.
szerző: SH

microsoft

Az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet (SEC) is vizsgálazot indított a Microsoft Magyarországi ügyelettei miatt – számol be a Wall Street Journal. A gyanú szerint 2013 és 2014 között kormányszerveknek eladott licenszekkel keveredett hazánkban korrupciós ügyekbe a szoftveróriás.

A gyanú szerint közvetítők útján értékesítettek kormányzati szerveknek szoftvereket, akik diszkontáron kapták meg a licenszeket, majd jutányos áron adták tovább. A kérdés most az, hogy az árkülönbségből adódó bevételt valóban felhasználták-e kenőpénzek kifizetésére. Az ügyben egyebek mellett az adóhatóság, a rendőrség és a honvédelmi tárcához tartozó HMEI Zrt. is érintett, illetve az egészségügy beszerzéseiben érdekelt egykori GYEMSZI is a figyelem középpontjába került – erről már a Népszava írt. A lap szerint az állami ügyfelek a beszerzési árnál 30-200 százalékkal drágábban viszonteladói áron vásárolták az Office-licenceket.

A Microsoft helyetts vezető jogtanácsosa, David Howard elisemrte: a cég tud arról, hogy 2014-ben valószínűleg szabálytalanul járt el, és már ki is rúgták egyebek mellett Papp Istvánt, a korábbi magyarországi vezetőt, valamint négy közbeiktatott céggel felbontották a kapcsolatukat.