2019. január 17, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Magyarországot is beperli az Európai Bizottság


2018. május 17.
szerző: SH

fust-eromu

Hat uniós tagállam, köztük Magyarország is szerepel azok között, akiket az Európai Bizottság bíróság elé visz a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt – közölték Brüsszelben.

A levegőminőségre vonatkozó uniós szabályozásban meghatározott határértékeket 2010-ig, illetve 2005-ig kellett volna teljesíteni.

Karmenu Vella uniós környezetvédelmi biztos bejelentette, hogy az évek óta húzódó kötelezettségszegési eljárásokat harmadik szakaszba léptetve az Európai Bíróság elé utalják az ügyben Magyarországot, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Németországot, Olaszországot és Romániát is.

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország esetében a nitrogén-dioxidra (NO2) vonatkozó határértékek túllépését kifogásolják, Magyarország, Olaszország és Románia ellen azonban a szálló por (PM10) tartósan magas szintje miatt indul bírósági eljárás. Előbbi elsősorban a közúti közlekedésből és az ipari kibocsátásokból származik, utóbbi pedig az ipari, lakossági fűtési, közlekedési és mezőgazdasági eredetű kibocsátásokból.

Magyarországot 19 másik tagországgal egyetemben figyelmeztetésben is részesül a nukleáris hulladékkezelés miatt, mivel a bizottság szerint nem ültette megfelelően át jogrendjébe a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezeléséről szóló uniós irányelv egyes követelményeit.

Emellett hazánkat véleményezték is, mely szerint megsérti az uniós irányelveket, mivel az alkoholos italokra vonatkozó nemzeti adószabályok a magyar termékeknek kedveznek.