2020. június 6, szombat

Már hétfőn életbe léphet a felhatalmazási törvény


Itthon - 2020. március 30.
szerző: SH

parlamentdunalanchid

Már hétfőn éjfélkor életbe léphet az a felhatalmazási törvény, melyet egy hete nem fogadtak el. Az ellenzéki országgyűlési képviselők azért utasították el a javaslatot, mert a kormány nem volt hajlandó lejárati időt adni a veszélyhelyzetben hozott és alapesetben 15 naponta lejáró rendeleteknek, és az Országgyűlést valamint az önkormányzatiságot kiiktatva határozatlan időre hagyta volna őket érvényben.

Ha a házelnök és a köztársasági elnök soron kívül aláírja, akkor hétfőn éjfélkor hatályba léphet a koronavírus-törvény. Akkor a kormánynak a világos felhatalmazása megvan – jelentette ki Gulyás Gergely. Ha ez megtörténik, a kormánynak nem kell 15 naponta parlamenti jóváhagyást kérni az időközben meghozott rendeletekhez a parlamenttől, azok addig maradnak érvényben, amíg a veszélyhelyzet fennáll – erről pedig szintén a kormány dönt.

A javaslat nem arról szólt, hogy fennmaradjon-e a veszélyhelyzet, az a kormány döntéséig van érvényben. A törvény az időközben hozott rendeletek hatályáról szól, mely a demokratikus rend biztosítékaként 15 naponta automatikusan járt le. Ezzel kapcsolatban több ellenzéki párt is rámutat, hogy a 2015-ben három hónapon át zajló intenzív menekültválság adta helyzetet még ma is fenntartja a kormány.

A pénteken bejelentett, szombattól érvényes korlátozás értelmében csak meghatározott nyomós okkal lehet elhagyni a lakásokat, házakat – emlékeztetett Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette azt is, hogy semmit nem lehet kizárni, azonban teljes kijárási tilalom sehol nincs, ez az államcsődhöz vezető egyenes út lenne.