2020. november 30, hétfő

Marenics János: önkormányzati céggel üzemeltetni a fürdőt gazdasági öngyilkosság


Helyi hírek - 2020. október 26.
szerző: SH

thermalspafelulrol-siklosihirekc

Elhúzódó pereskedésre lehet számítani a fürdő üzemeltetésének átadása ügyében. Az Aquaplusnak szeptember végéig kellett volna átadni a kulcsot az önkormányzat erre a célra létrehozott cégének, ám nem tette meg – inkább szakértőket fogad és bíróságra bízza az elszámolási és üzemeltetési vita eldöntését.

Mint arról korábban beszámoltunk, megszüntette a város az Aquaplus Kft-vel a fürdő üzemeltetésére eredetileg 25 évre kötött szerződést, mivel az meglátásaik szerint több kötelezettségének sem tett eleget. A fürdő üzemeltetését a város új cége, a Siklósi Várfürdő Kft. venné át, melynek létrehozásáról zárt ajtók mögött döntöttek.

Mivel a cég tényleges tevékenységének megkezdése az átadás nélkül akadályba ütközik, a pécsi ügyvezetőnek, dr. Berecz Jánosnak nem sok dolga akad. A számára megítélt több mint félmillió forintos havi fizetés azonban nem nyomja az önkormányzat vállát, arról ugyanis a fürdő átadásáig gyakorlatilag lemondott, mint Riegl Gábor polgármesternek jelezte, nem tartja méltányosnak. Egy testület elé kerülő javaslat szerint a cégalapításkor felmerülő költségeire egyszeri százezer forintot kap, valamint havonta 10 ezer érkezik majd a számlájára.

Nem ment viszont zökkenőmentesen a fürdő üzemeltetésre létrehozott önkormányzati cég megalakítása, az erről szóló szavazás nem volt egyhangú. A Siklósi Várfürdő Kft. létrehozásával ugyanis a hét kormánypárti képviselővel szemben ifj. Szalai Ottó nem értett egyet, valamint dr. Marenics János több szempontból is aggodalmának adott hangot.

Véleményem szerint az önkormányzati cég alkalmatlan piaci viszonyok között versenyezni profi cégek által üzemeltetett fürdőkkel, aggódom és félelmemnek adok hangot, hogy a későbbiek folyamán a siklósi adófizetők pénzéből kell finanszírozni a termálfürdő üzemeltetését – válaszolta kérdésünkre ifj. Szalai Ottó. Mint a képviselő kifejtette, egyértelmű álláspontja, hogy a siklósi fürdőt csak és kizárólag profitorientált cégnek kell üzemeltetni, vagyis amennyiben az Aquaplus nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelmeit, elengedhetetlen a közbeszerzés kiírása a fürdő üzemeltetésére – szögezte le.

Dr. Marenics János képviselő, Siklós korábbi polgármestere is aggodalmának adott hangot, gazdasági téren öngyilkosságnak nevezve a lépést. Mint kiemelete, évi 32 millió forint bérleti díjtól és az önkormányzati cég mentességéből adódóan 15 millió forint adótól esik el az önkormányzat, a pécsi ügyvezető 400 ezer forint plusz áfás havidíja pedig komoly terhet jelent. Úgy látja, a vitás kérdésekben mindkét félnek van jogos követelése, ami a párbeszéd folytatását igényelte volna.

Városvezetőként mindenképpen csak év végével, egy üzemeltetésre kiírt közbeszerzési eljárással párhuzamban – melyen a jelenlegi üzemeltető is részt vehet – mondta volna fel a szerződést, amit meglátása szerint György Zoltán, az Aquaplus ügyvezetője is elfogadott volna – jelezte, hozzátéve, a pécsi ügyvezetővel létrehozott önkormányzati cég nem szakmai döntés volt. Úgy látja, egy tervezett 1,8 milliárd forintos fejlesztésből szeretnék csak kiszorítani az Aquaplust, ám – mint fogalmaz – szálloda nélkül ez a fürdő nettó veszteség, a 11 éve megálmodott siklósi Termál program ugyanis egy wellness hotelre épült. Olyan ez, mint a falusi búcsú ringlispíl nélkül.