2020. március 30, hétfő

Máriagyűdi Bazilika márciusi programjai a böjtmás havában


Életmód - 2019. március 3.
szerző: SH

mariagyud

Március a nagyböjt hava, a böjti időszak hamvazószerdával kezdődik. Az egyház szigorú önmegtartóztatást hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő, arra kérve tagjait, hogy ne fogyasszanak húst.

Máriagyűdön borverseny és orgonahangverseny mellett a ferences lelkiség is megelevenedik az ódon klastromban egy többéves hagyomány által.

Március 5-én húshagyó kedden 18 órakor tartják a hagyományos Egymás közti borversenyt a máriagyűdi plébánián. Éjfélkor szigorú böjttel köszönt hamvazószerda és a nagyböjt. Hamvazószerda és nagypéntek – április 19. – szigorú böjti nap, 18 és 60 év között háromszori étkezésből egyszeri jóllakás megengedett, 14 év fölött a hústilalmat minden latin szertartású katolikusnak be kell tartania. Nagyböjt összes péntekén hústilalom van érvényben. Gyerekek is ajánljanak fel jó cselekedeteket Jézusért.

Március 6-án, hamvazószerdán 17 órakor mutatnak be szentmisét hamvazással.

Nagyböjt péntekein negyed ötkor keresztutat imádkoznak, azt követően a szentmisében a szent kereszt-ereklye köszöntésére kerül sor. A szokott feltételek mellett teljes búcsú nyerhető.

Március 9-én és 10-én nagyböjt első vasárnapjának szentmiséi után hamvazkodásra van lehetősége azoknak, akik ezt hamvazószerdán elmulasztották.

Több éves hagyomány már, hogy nagyböjtben ferences lelki atya vezetésével készülnek a legnagyobb ünnepre, a húsvétra. Ebben az esztendőben P. Ocsovai Grácián OFM, zalaegerszegi házfőnök látogat el Máriagyűdre, hogy imádságával, gondolataival megerősítse a híveket. Március 15. és 17. között újra megelevenedik az ódon klastromban a ferences lelkiség, a sokoldalú szerzetes által vezetett nagyböjti lelkigyakorlat során.

Március 22-én pénteken 18 órakor, Bach Mindenkinek Fesztivál keretében Radnai Tamás orgonaművész ad orgonahangversenyt.

Március 24-én vasárnap, a gyümölcsoltó boldogasszony búcsút ünneplik a bazilikánkban. Szentmisék 8 és 10 órakor lesznek.

Március 25-én gyümölcsoltó boldogasszony napján a szentmise 10 órakor keződik.