2019. március 27, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Más volt a terveken, megakadt a város kútjának fúrása


2018. április 17.
szerző: SH

kutvodor

Korábban új, a város vízellátását szolgáló kút fúrásáról döntött Siklós képviselő-testülete, melyet a DRV-n keresztül meg is rendeltek. A munkálatok azonban megálltak, mert a dolomit réteg a korábbi felmérésekkel szemben jóval magasabban helyezkedik el. A folytatáshoz szükséges eszközök többmilliós pluszköltséget jelentenek.

Siklós ivóvízellátását 2017-ig két kút biztosította. Ezek közül az egyik már előző év óta csökkentett kapacitással üzemelt. A vele kapcsolatban felmerült problémák, illetve az ivóvízellátás megfelelő színvonalon történő, folyamatos, hosszú távú biztosítása érdekében a képviselő-testület még 2016. szeptemberében előirányozta egy új kút fúrását.

A város víziközmű szolgáltatóján, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-n (DRV) keresztül megrendelésre került az új kút fúrásának tervezése, majd az elkészült tervek alapján a szolgáltató lefolytatta az új kút vízjogi létesítési engedélyezési eljárását. A jogerős engedély birtokában, illetve a kivitelezésre beérkezett ajánlatok ismeretében a képviselő-testület döntött is az új kút megrendeléséről, melyre megbízást a legkedvezőbb ajánlatot tevő cég, az Aquaplus Kft. kapott.

Az eredeti elképzelés szerint a kutat 2017. év végére készítették volna el, de a munkálatok során nem várt problémába ütköztek. Több próbafúrás után már kevesebb mint hat méteren elérték azt a dolomit réteget, amit a tervek 60 méterre jeleztek – állítja a kivitelező. Az Aquaplus februárban közölte az akadályt a DRV illetve az önkormányzat irányába, mondván, ehhez az eszközeik nem megfelelőek, új fúrófejre van szükségük.

A fúrófej beszerzésére illetve bérlésére több hét után érkezett a válasz az önkormányzathoz, miszerint annak bérlete állítólag 8 millió forintos többletköltséget jelentene a már aláírt szerződéssel rendelkező, ám a tervek miatt patthelyzetbe került vállalkozás számára. A fürdőt is üzemeltető Aquaplus két másik opciót is felvázolt, az egyik hatmillió forintért jelentene félmegoldást, a másik lehetőség pedig minimális többletköltségért a műszaki tartalom csökkentését eredményezné.

A DRV-vel valamint az Aquaplus-szal most azon folynak az egyeztetések, hogy a többletköltséget ki és mi módon állja, illetve melyik megoldás milyen műszaki paraméterek változtatásával ésszerű.

A város vízellátása egy kúttal is biztosított.