2020. november 30, hétfő

Másfél évet kapott a gyerekeit sanyargató sellyei pár


Régió - 2020. január 22.
szerző: SH

kalapacs-birosag

Jogerős ítéletet hozott a Siklósi Járásbíróság kedden, mellyel három évre próbaidőre bocsátva másfél év börtönre ítélte a gyerekeit sanyargató sellyei párt.

Mint a törvényszék közölte, L.I. elsőrendű és L.I. másodrendű vádlottakat hatrendbeli társtettesként elkövetett kiskorú veszélyeztetésének bűntettében bűnösnek mondta ki, ezért a bíróság a vádlottakat 18 hónap börtönre ítélte, egyúttal a vádlottak szülői felügyeleti jogát megszüntetve a hat gyereket elvették tőlük. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette, továbbá a felfüggesztés próbaidejére elrendelte a vádlottak pártfogó felügyeletét.

A szegény sorban élő, munkanélküli pár kapcsolatából hat gyermek született, akiket elhanyagolt mocskos, szemetes környezetben neveltek. A családgondozók először alapellátásban részesítették a gyermekeket, majd 2014 júniusában védelmüket is elrendelték.

A vádlottak a hatóság által a gondozási tervben előírt magatartási szabályoknak a azonban nem tettek eleget, a házat és annak udvarát továbbra sem tartottak rendben, heteken át nem takarítottak. A házban tárolták az összegyűlt, bűzölgő szemetet, ami fertőzésveszéllyel is fenyegetett. Mindezeken túl a vádlottak nem szereztek be elegendő mennyiségű tüzifát, ami miatt a gyerekek is fagyoskodtak.

A vádlott szülők a gyermekeik megfelelő öltöztetéséről és tisztálkodásáról sem gondoskodtak, a kicsik mezítláb, zokni és papucs nélkül, nem az évszaknak megfelelő, vékony ruhában voltak kénytelenek tengetni mindennapjaikat. Az óvodás korú gyermekeket nem járatták óvodába, így nem gondoskodtak gyermekeik megfelelő óvodai neveléséről, fejlesztéséről és ellátásáról sem.

A vádlottak az ikreket napközben rendszeresen a rácsos kiságyukban tartották, ahonnan csak nagyon ritkán vették ki. Mint szakértők megállapították, érzelmileg elhanyagolták a gyerekeket, nem foglalkoztak, nem játszottak velük.

A fenti magatartásukkal a kiskorúak nevelésére köteles vádlottak az e feladatukból eredő kötelességüket súlyosan megszegték, és ezzel gyermekeik testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését veszélyeztették – szögezte le a bíróság.