2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Matematikával folytatódik az érettségi


2018. május 8.
szerző: SH/MTI

Fotó: Máthé Zoltán, MTI
Fotó: Máthé Zoltán, MTI

Országszerte zajlanak a matematika írásbeli érettségi vizsgák, csaknem 74 ezer diák ad számot tudásáról. Középszinten 1.256 helyszínen 71.086 vizsgázó, emelt szinten 86 helyszínen 3.285 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A vizsgázó először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A vizsgázó a feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni.

A II. feladatlap két részre oszlik: a II. A rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A II. B rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

A matematika emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli két részből áll, és a diákok a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatják meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, a feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

Vizsgázónként megengedett segédeszközök (közép- és emelt szinten is) a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, amelyekről a vizsgázó gondoskodik. Ezeket az eszközöket a diákok a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

Az érettségi dolgozatok javítása és értékelés központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Ilyen feladatok voltak

Magabiztos függvénytáblázat-használattal meg lehet szerezni a kettest a középszintű matekérettségin. Az első részben a könnyebb összefüggéseket kell alkalmazni, a második rész példáit pedig úgy állították össze, hogy ha valaki csak egy-egy feladatrészt tud megoldani, azzal is értékes pontokat szerez – írja az ediline.hu.

Típusfeladatokat is kaptak az érettségizők, de dominókról szóló logikai-valószínűségszámítási példa és fagylalttölcsérről szóló térgeometriai feladat is van a lapokon.