1517. december 10, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Meg kell ismételni a koszovói választások felét


2017. október 23.
szerző: SH/MTI

ksozovo-templom

Második választási fordulót is kell tartani a koszovói önkormányzatok felénél. A várhatóan két hét múlva esedékes voksolásra azért kerül sor, mert a helyhatósági választások első fordulójában 19 helyen egyik jelölt sem tudta megszerezni a szavazatok több mint 50 százalékát.

A központi választási bizottság adatai szerint a 38 önkormányzat közül 19-ben tartanak második fordulót, kilenc helyen született egyértelmű albán győzelem, egy helyen a török kisebbségi jelölt győzött, míg a kisebbségi szerbek lakta települések közül tízből kilenc helyen a Belgrád által támogatott Szerb Lista győzött, egy helyen a második kör dönt majd.

A részvételi arány alacsony, 43,68 százalékos volt, ami inkább a kormánypártoknak kedvezett az elemzők szerint. Mivel nem várható politikai fordulat, elemzők szerint végre megkezdődhet a valós munka Koszovóban, ahol a júniusi előrehozott parlamenti választások után csak nehezen sikerült kormányt alakítani, és több helyen is akadozott a munka, mert a legtöbben a helyhatósági választásokig nem akartak komolyabb lépésekbe belekezdeni.c