2020. július 6, hétfő

Már kérhető az influenza elleni védőoltás


Helyi hírek - 2019. november 13.
szerző: SH

injekciostu

Influenzajárvány még nincs, de már érdemes kérni a védőoltást, amelynek beadása után két hét alatt alakul ki a védettség. A siklósi háziorvosoknál és a patikákban is elérhető az oltóanyag.

A járvány december végén, január elején érhet Magyarországra. Országszerte 1,3 millió ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál, ezeket a kockázati csoportokba tartozók kaphatják meg, így például a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség, kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők. A 60 év felettiek szintén jogosultak az ingyenes védőoltásra.

A siklósi háziorvosokhoz már megérkeztek az ampullák, valamint a patikákban is kaphatóak – ez utóbbit receptre adhatják ki, beadni szintén a háziorvos tudja.

Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár korábban leszögezte: az idei oltóanyagot az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján állították össze, figyelembe véve azt is, milyen vírusok okoztak megbetegedéseket a közelmúltban. Az oltóanyagban nincs élő kórokozó, a vírusnak csak az immunrendszert kiváltó részei vannak benne.