2019. május 24, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Megfiatalodik a máriagyűdi fasor


Helyi hírek - 2019. február 15.
szerző: SH

mariagyuditor

A máriagyűdi hársfasor fiatalító munkálataiba kezdenek február utolsó heteiben. A növények életét jelentősen meghosszabbító művelet akár két évtizede is esedékes lett volna, az eljárásról a munkát irányító kertészmérnököt, Rittmann Tibort kérdeztük.

Néhány évvel korábban a fasor első három példányát próbaként megmetszették, az akkori tapasztalatok szerint egyértelműen látszik, hogy a nyírott növények életerősebbek lettek, kitisztultak a szállítószövetek, elindult a faanyag termelés – mondta Rittmann Tibor. Mint ismertette, az öregedési folyamatot megállítva egyes ágakat visszavágnak, melyek helyére új hajtások nőnek. Egy fa szempontjából ugyanis nem az a lényeg, hogy hány éves, hanem az, hogy mennyi a fiatal és az idős szövetek aránya – fogalmazott.

A munkálatok időrendiségével kapcsolatban megtudtuk, az eredetileg is januárra vagy februárra tervezett munkálatok a matuzsálemek számára még márciusban sem jelentenek élettanilag problémát. A beavatkozásban közel 280 fa érdekelt, melyek közül a Táncsics utcában is vannak érintett példányok.

A fiatalító vágás az időjárás függvényében 4-5 hetet vesz igénybe. A munkálatokat ipari alpinisták végzik, ezzel lehetőség szerint elkerülve, hogy az érintett útszakaszt teljes szélességében le kelljen zárni.

Korábban is volt hasonló művelet Siklóson. A Táncsics utca fáit 2014 januárjában vágták vissza, a látványos változás akkor nagy visszhangot keltett, de mint a következő esztendők igazolták, alaptalan volt a történelmi városképet féltők aggodalma: a fasor megszépülve, megfiatalodva hajtott újra koronát, újabb évtizedekig biztonságosan vetve árnyékot.