2020. június 6, szombat

Meghalt az internet atyja


Tudomány - 2019. január 2.
szerző: SH

Az arpanet vázlatos rajza 1969-ből.
Az arpanet vázlatos rajza 1969-ből.

Nyolcvanegy éves korában meghalt Larry Roberts. Az amerikai tudós az 1960-as években vezette azt az amerikai ügynökséget, akinek a hálózatából a mai internet nőtte ki magát. Roberts december 26-án halt meg szívrohamban – közölte családja.

A Fejlett Kutatási Projektek (ARPA) Ügynökség feladata volt az ősinternet, az Arpanet létrehozása. Roberts feladata volt mérnököt toborzni arra a feladatra, hogy megépítsék a rendszer hardverjét és a működtető programot. Az Arpanet technológiája alapozta meg napjaink világhálójának működését.

Valami újat akartam, nem öreg tudományt, mint a vegyészet – mondta egyszer egy interjúban. Robertsnek tulajdonítják az Arpanet szerkezetének és az útvonalválasztók megtervezését, mely  az egyetemek és a fontosabb intézmények központi számítógépei között teremtette meg a kapcsolatot. Az 1969 szeptemberében megszületett, és eredetileg csak az állományok átvitelérere kifejlesztett rendszert még telefonvonalak kötötték össze. A felhasználók azonban hamarosan többet, elektronikus levelezést akartak. 1983-ban alakult ki egyfajta internet, amelynek gerincét az Arpanet adta.