2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Megint milliárdokat költenek kisvasútra


2018. február 6.
szerző: SH/MTI

kisvasut

Tízmilliárd forintot fordít a költségvetésből a kormány kisvasutak felújítására 2018 és 2020 között – ezt Révész Máriusz kedden közölte Miskolcon, az Északerő Zrt. fenntartásában lévő Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút (LÁÉV) lillafüredi állomásán tartott sajtótájékoztatóján.

A jelenleg kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosként foglalkoztatott kormánypárti politikus elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 21 kisvasút működik, ami jelentős turisztikai vonzerőt jelent, ismert és kevésbé ismert helyeken. Azt állítja, a kisvonatokon egyre többen utaznak, 2016-ban már csaknem másfélmillióan ültek fel olyanra.

Hangoztatta azt is, hogy a kisvasutak fenntartása, felújítása sokba kerül, az elmúlt évtizedekben minderre alig jutott pénz, a pályák és a járművek elhasználódtak, amortizálódtak, lassan balesetveszélyessé válnak, több ki is siklott. Úgy látja, ha nem szánunk pénzt a kisvasutak felújítására, akkor néhány éven belül a növekvő balesetveszély miatt be kell zárni több vonalat.

Azt, hogy a kisvasút ágazat miért nem tartja el mégsem magát, nem beszélt. Szót ejtett viszont családok, gyerekek és nyugdíjasok biztonságos vonatozásáról.