2019. március 27, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Túl sok giroszkópja romlott el a Hubble űrteleszkópnak


2018. október 25.
szerző: SH/MTI

hubble

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakembereinek sikerült kijavítani az űrtávcső egyik giroszkópjának a hibáját, amely miatt az űreszközt október eleje óta csak tartalék üzemmódban működhetett.

A Föld körül 1990 óta keringő Hubble-nak hat giroszkópja van, de az elmúlt hónapokban már csak három működött közülük, ezek egyike mondta fel a szolgálatot. Ezért az űrtávcsövet október 5-én biztonsági üzemmódba helyezték, tudományos anyaggyűjtését pedig felfüggesztették a szakemberek.

A Hubble magasan az atmoszféra felett működik, a légkör nem zavarja az észlelésben, ezért az ötvenszer gyengébb fényű objektumokról is képes felvételeket készíteni. Az általa küldött képek bepillantást engednek a világűr eddig ismeretlen mélységeibe, az egymást valósággal felfaló galaxisok látványos ütközéseibe, újabb csillaghalmazok születésébe. Sikerült képet alkotni olyan távoli tájakról is, ahonnan a fénysugár több mint tízmilliárd évig utazott, mielőtt az űrtávcső kamerájába jutott, de a közelebbi égitestekről is páratlan részletességű felvételek születtek.

hubblekep-2

hubblekep-2