2020. június 6, szombat

Megkérdőjelezte az állami intézkedéseket, egyetlen poszt miatt elvitték a rendőrök


Itthon - 2020. május 12.
szerző: SH

rendorseg-lathatosagi

Rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Szerencsi Rendőrkapitányság egy 64 éves férfival szemben – írta napi pozitív hírében a rendőrség. Az új koronavírussal kapcsolatos hamis tényállítás gyanúja forgott fenn.

A gyanúsított a Facebookon posztolt még április 28-án egy bejegyzést, amiben arról is említést tett, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését, ami véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet. A közzétett bejegyzéshez rövid időn belül tizenkilencen is hozzászóltak, és tizenegyen megosztották – közli a döbbenetes részleteket az állami rendfenntartó.

A szerencsi rendőrök május 12-ére azonosították az idős férfit, és a rendőrségre vitték, ahol gyanúsítottként hallgatták ki.

Hasonló meghurcoltatással járó rémhírterjesztést bárki elkövethet, aki olyan posztot tesz közzé, ami valótlan állításokat tartalmaz, vagy befolyásolja a járvány elleni védekezés hatékonyságát. Ez a szabály a kihirdetett veszélyhelyzet visszavonásával hatályát veszti, ám a tiltások és korlátozások enyhítése korántsem a rendkívüli joghelyzet végét jelenti.

A rendőrség a férfi számítógépéről és kálváriájáról egy videófelvételen is beszámolt.