2020. július 16, csütörtök

Megkezdődtek a helyhatósági választások


Helyi hírek - 2019. október 13.
szerző: SH

urna19

Több mint nyolcezer választópolgárt várnak Siklós kilenc szavazóhelyiségébe, ahol hat órakor megkezdődtek a helyhatósági választások. A szavazás – ahol egy polgármester és nyolc képviselő mellett megyei listára is szavaz a város – 19 óráig tart.

A választásra jogosultak már korábban kaptak egy értesítőt, melyen az szerepelt, hogy nyilvántartásba vették őket, illetve közölték velők, hogy melyik választóhelyiségben szavazhatnak.

Mivel Siklós lakossága tízezer fő alá csökkent, változik a szavazás menete. Korábban kerületenként saját jelöltekre lehetett szavazni, de ennek vége, az egész város

      valamennyi választókerületében egységes lista lesz,

mindenhol ugyanazokra a jelöltekre szavaznak. A közülük legtöbbet kapott nyolc képviselő és polgármester fogja a következő öt évben irányítani a várost. Fontos szabály, hogy a szavazólapon

      legfeljebb egy polgármestert és legfeljebb nyolc képviselőt lehet bejelölni.

Természetesen ennél kevesebb voksot is lehet adni – akár egyetlen szavazattal kitöltött ív is leadható -, de azok a szavazólapok, amelyeken

      egynél több polgármestert vagy nyolcnál több képviselőt jelöltek be érvénytelenek, és nem számítanak bele a szavazásba.

Érvényes szavazatnak az számít, ha a jelölt neve melletti mezőben két egymást metsző vonal szerepel. Ez lehet plusz jel (+) vagy iksz is (x), de bármilyen alakzat elfogadott, mely eleget tesz ennek a minimumfeltételnek – így például egy kereszt (†), vagy csillag (*) is. A vonalak számától függetlenül érvénytelen az a szavazat, ahol a rubrikában nincs két egymást metsző vonal, mert például csak egy egyenlőségjelet vagy mosolygós arcocskát rajzoltak ( =,☺).

Változik a nemzetiségi önkormányzati választás is. Míg korábban külön nemzetiségi szavazókör volt, idén minden nemzetiségi választópolgár – aki szeptember 27-ig kérte felvételét a nemzetiségi névjegyzékbe – a lakóhelye szerinti szavazókörben adhatja le szavazatát. A nemzetiségi választáson a szavazásra zöld színű szavazólap szolgál, amelyet kitöltését követően zöld színű borítékba kell zárni. Itt a szavazat érvényességének további feltétele a zöld boríték lezárása. Tehát ha valaki elfelejti leragasztani a borítékot, az a szavazat érvénytelenségét jelenti.

A szavazás október 13-án – vasárnap – reggel 6 órától 19 óráig tart. Minden szavazónak magával kell vinnie egy személyazonosságot igazoló okmányt, mely lehet személyi, útlevél vagy vezetői engedély, és a lakcímkártyáját. A választási értesítőre nincs szükség.

Ha valaki 19 óra előtt érkezik, leadhatja szavazatát attól függetlenül, hogy a borítékba helyezett lapjait mikor dobja be az urnába. Ugyanígy szavazhatnak ott, ahol véletlenül sorok alakulnának ki a záróra idején. A szavazóhelyiség lezárását követően kezdődik a szavazatok számlálása, mely szigorú szabályok szerint zajlik.

A részeredményeket és a választások hivatalos eredményét oldalunkon folyamatosan frissítve tesszük majd közzé.