2020. február 17, hétfő

Megkezdődtek az idei érettségi vizsgák


Itthon - 2019. május 6.
szerző: SH/MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI
Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

Összesen 1158 helyszínen több mint 111 ezer diák számára a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal kezdődtek meg az idei érettségik. A tanulók emelt és középszinten adnak számot tudásukról.

Az írásbeliket május 3. és 24., az emelt szintű szóbeliket június 5. és 13., a középszintű szóbeliket pedig június 17. és 28. között tartják.

Középszinten a feladatlap egy szövegértési valamint szövegalkotási feladatot tartalmaz. Az idei feladatok első részében a játék fogalmáról szóló szöveget kell elolvasniuk és értelmezniük a diákoknak. A dolgozatokra 90 perc van, majd a diákok megkapják azt a feladatlapot, amelyen egy műértelmező szöveget kell alkotni 150 perc alatt.

Az emelt szintű írásbeli szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A diákok egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

Pénteken nemzetiségi nyelv és irodalomból már tartottak érettségi vizsgákat, melyen országszerte összesen 559 diák vett részt horvát, német, román, szerb tárgyakból.