2019. június 27, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Nincs járvány – megkezdte működését az influenzafigyelő szolgálat


Régió - 2016. október 28.
szerző: SH

influenza-beteg

A közel múltban megkezdte működését az influenzafigyelő szolgálat. Baranya 20 százalékát lefedő, háziorvosok révén jelentett adatok alapján egyelőre nincs influenza-aktivitás, kevés influenzaszerű megbetegedést észleltek, melynek hátterében egyelőre más vírusok és atípusos baktériumok állnak.

Október végére minden baranyai járásba megérkezik az ingyenes influenza elleni oltóanyag, így a közel jövőben megkezdődhet a rizikócsoportba tartozók oltása a háziorvosi rendelőkben. Hasonlóan az előző évekhez, a szív-érrendszeri, a légúti, a daganatos, az immun- és anyagcserebetegek, a 60 éven felüliek, az egészségügyi és szociális szférában dolgozók, illetve az ott tartósan ápoltak, a baromfi- és sertéstelepek dolgozói, a várandósok vagy a terhességre készülők, a bevándorló külföldiekkel munkavégzésük során vagy szervezett segítségnyújtás keretén belül közvetlen kapcsolatba kerülő személyek kaphatják meg az ingyenes oltást. Ajánlott az oltás azoknak is, akik naponta tömegközlekedéssel utaznak, ügyfélszolgálaton dolgoznak vagy munkájuk révén sok emberrel vannak napi kapcsolatban. Akinek nem jár térítésmentesen az oltás, receptre 2000 forint körüli áron juthat hozzá a gyógyszertárakban.

Az influenza ellen az elsődleges megelőzési mód a védőoltás, az oltóanyag minden évben a szezonban várható vírustörzseket tartalmazza. Az oltás hatása 6-8 hónapig tart, ezért évente – a szezon elején – ismételt oltásra van szükség. A védettség két hét alatt alakul ki. A járvány megjelenésekor sem késő oltást kérni, de akkor már számolni kell azzal, hogy a cirkuláló vírus előbb éri el és betegíti meg az embert, mint ahogy a védőoltás kifejthetné hatását. Az influenzajárvány elindulása legkorábban decemberre várható, de az előző szezonok tapasztalata alapján a januári, februári kezdet a legvalószínűbb.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Járványügyi Osztálya által készített heti gyorsjelentések elérhetők a Kormányhivatal honlapján, illetve rendszeresen megjelennek a megyei sajtóban.

 

42. heti influenzajelentés

Baranya megyében a 42. héten 14.324 beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, közülük 37 fő kereste fel influenzaszerű tünetekkel a rendelést. A legtöbb beteg a 15-34 éves korcsoporthoz tartozott. A siklósi járásban fordult elő nagyobb számú megbetegedés. A héten minden járásba megérkezik az ingyenes influenza elleni védőoltás, így november első hetében megkezdődhet a rizikócsoportba tartozók térítésmentes oltása. A térítéses oltóanyag is elérhető a patikákban.