2019. június 27, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Megmozdul a processzorpiac


Tudomány - 2017. május 31.
szerző: SH

corei9

Az AMD a múlt héten jelentette be a 16 magos Ryzen 9 processzorát, amire az Intelnek is megvolt a válasza: 18 magos i9-et dob a piacra. Persze színesedik a paletta, az i7 is több magvat kap.

A lendület nem ártott: közel egy évtizede nem jött új a piacra, csak a meglévőket csiszolgatták. Míg az i5 továbbra is 4 maggal fut, az i7 esetében 4-8-ra bővül júniustól a kínálat. Az i9 minimum 10, de az Extreme 18 maggal kerül augusztusban a polcokra.

Az új Core X már egy fejlettebb Turbo Boost Max technológiát alkalmaz, nevezetesen a 3.0-át. Ez az a harmadik generációját élő funkció, ami egy alacsony órajelen járatja a processzort, ám ha a rendszer érzi, hogy teljesítményre van szüksége, a normálisnál is jobban megemeli az érintett magok órajelét. A gyakorlatban ez a rövid ideig tartó túlhajtás 10-15 százalék pluszt jelent.

Az i5 Core X széria 67 ezer forinttól indul, az i9 háromszázezernél kezdődik. A processzorok királya, a Core i9-7980XE (Extreme Edition) 550 ezer forintot fog kóstálni.

Mivel a legigényesebb játékok és alkalmazások sem tudják kihasználni a processzor számítási képességeit, a hardver jelenleg teljesen indokolatlan, így kijelenthető, hogy az Intel a jövő alaplapjaira és szoftvereihez fejleszt.