8933. március 24, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Megrezgett a léc a fizetős parkolás alatt


2018. február 20.
szerző: SH

parkoloautomata-foto-kacsur-tamas-5

A költségvetés elfogadását odázta volna el az a felvetés, hogy nyártól töröljék el a fizetős parkolást Siklóson. A téma nincs elvetve, de az idei év gazdálkodását még nem fogja befolyásolni.

Mojzes Tamás képviselő a legutóbbi ülésen jelezte: mint korábban, ezt követően is kiáll amellett, hogy amennyiben a költségvetés stabil és megengedi, kezdeményezné a fizetős parkolási rendszer eltörlését. Úgy látja, ez 17-18 millió forint bevételkiesést jelentene, ám a belvárosi üzletek forgalmát fellendíthetné.

A költségvetési oldalról Bacsa Levente helyesbített, amikor közölte: az éves szinten valóban ennyi nyereséggel bíró parkolási rendszer eltörlése a város költségvetésében valójában 40-50 millió forintos lyukat ütne, ugyanis az alkalmazottak bérét is figyelembe kell venni, amit jelenleg – a nyereségen túl – kigazdálkodnak. A pénzügyi osztály vezetője a korábban kitöltött kérdőívekre mutatva emlékeztetett, hogy a belvárosi üzletek vezetői elenyésző hányadban törölték volna el a fizető parkolást, nem igazán okolva azt bevételkieséseik miatt.

Reitz Emilné képviselő és a pénzügyi-gazdasági bizottság elnöke kiemelte, a parkolási rendszer  a bevételen túl a belvárosi közlekedés rendjének fenntartása miatt is jelentős, eltörlése nem nyomna annyit a latban, mint például a helyi iparűzési adó mérséklése.

Dr. Marenics János a képviselők figyelmét felhívva szögezte le: a parkolási rendszer esetleges módosítását a testületnek kell eldöntenie, mely egy előterjesztés útján történhet, de ilyen eddig nem került a városvezetők elé. Ezzel szemben a közösségi oldalakon való hangulatkeltés nem oldja meg a belváros közlekedésének és parkolásának problémáját. Mint jelezte, a költségvetés módosítására is van lehetőség, a parkolási rendszer miatt keletkezett mínuszt akár a kultúra, sport, vagy az éves nagy rendezvényekre szánt keret lefaragásával is lehet kompenzálni.

A testület végül a költségvetés tárgyalását a parkolási rendszer módosítása nélkül zárta le annak törvény szabta határnapján, ám a kérdés nyitva maradt, így a jövő évben esedékes helyhatósági kampánycsörte során sanszos, hogy ismét előkerül. A hangulatkeltés és a valódi tettek közötti határvonal azonban a virtuális világ karakterei és az asztalra tett előterjesztés szembeállításával teljesen egyértelmű.