2020. július 11, szombat

Megszavazták a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt


Itthon - 2020. június 16.
szerző: SH

Semjén Zsolt és Orbán Viktor Fotó: Kovács Tamás, MTI
Semjén Zsolt és Orbán Viktor Fotó: Kovács Tamás, MTI

Elfogadta kedden az Országgyűlés a koronavírus-.járvány jelentette veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt. Ezzel egyidőben jóváhagyták az átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt is.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről már csak a kormánynak kell döntenie, és bejelentenie az időpontját, ez után veszti hatályát a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. Varga Judit igazságügyi miniszter korábban azt mondta, hogy ez várhatóan június 20-án történik meg.

Számos, a rendkívüli jogrendre hivatkozó rendeletet törvény erejűre emeltek, így maradnak a kórházparancsnokok, valamint a katasztrófavédelmi törvénybe foglalták, hogy a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzésére, illetve következményeinek elhárítására veszélyhelyzetben bármikor az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.